kötetbemutató a Vörösmarty Társaságnál

2018.11.14. 07:05

Verseskötet egy anya emlékének

Ádám Tamás költő Így mélyül – Anyám könyve című kötetét mutatta be a kedden a Vörösmarty Társaság.

Majer Tamás

Bobory Zoltán legfrissebb verseskötetéről beszélt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szerző akut ellátást igénylő betegsége miatt nem tudott eleget tenni a helyi irodalmi élet vének tanácsa meghívásának. Távollétében P. Maklári Éva és Bobory Zoltán olvasott fel a kötetből.

A Nógrádból származó Ádám Tamást egy pár évvel ezelőtti verspályázat kapcsán ismerte meg Bobory. A 2015. elején bemutatott Farkasszélben – Requiem a Don Hőseiért című válogatáskötetnek voltaképpen címadó költeményét írta Ádám.

„Megtanultad a kutyaúszást apám / mégis fejed fölé / suhintottak a hullámok […] éjjel megőszült melletted / a harmonikás / és rád fogott egy jégcsapot”

Farkasszélben című verse az őrületbe kergető háborúról szól, a harcba vitt férfiakról, apákról.

A költő új kötete anyaversek tára. Az anya és – e relációban örök – gyermek közös életanyaga szervesült költészetté. Az előadók párhuzamot vontak József Attila Kései sirató című verse és Ádám Tamás Meg is sértődhetnék című költeménye közé.

„Riadt redőnyök recsegik: / nem vagy itthon, más fontos dolgod akadt / a temetőben, ahol csitítod a / harangokat, miközben vasport / szór a rideg szél.”

Ádám e versének sorai szinte vádolják a holt anyát, akinek elvesztése feldolgozhatatlan. Ugyanez az érzelem ordít a Kései siratóból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában