Ars Sacra Fesztivál

2018.09.15. 18:47

Olasz Ferenc-fotóval gyarapodott az egyházmegye gyűjteménye

Az országos XII. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva nyílt meg szombaton Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező kiállítása.

Bokros Judit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban ezúttal rendhagyó forgatókönyv szerint zajlottak az események. Az érdeklődők először a Balázs Béla-díjas Olasz Ferenc Ars Hungarica – A Kárpát-medence művészeti emlékei című filmjét tekinthették meg. Ebben az alkotó egyebek mellett így vall művészetéről: „Képeim meditációk hitről, csöndről… Kérelmek, kiáltások egy Isten nélküli világban.” A felvételek pedig bemutatják épített értékeink közül például a veleméri Szentháromság-templom, vagy a Makovecz Imre-féle százhalombattai templom szépségét.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A jeles alkotó válogatott fotográfiáit bemutató kiállítást Spányi Antal megyés püspök ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Kifejtette: egy kép szemlélése közben sok gondolat fordulhat meg a fejünkben. Mégis, fontos, hogy egy pillanatra megálljunk, és elmerüljünk a látványban. Olasz Ferenc képein van miben elmerülni, s öröm az, hogy a művész Lesencefalui kereszt című képét fölajánlotta a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményébe.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Spányi Antal ezután a Szent Korona Galériába invitálta a közönséget, ahol a koccintás sem maradhatott el az idén 75 éves művésszel. A kiállítótérben elhelyezett fotók szakrális tartalma, egy-egy épület, arc kihangsúlyozott szépsége valóban magára vonja a figyelmet. Olasz Ferenc szemével, objektívjén át szemlélhető például a fertőszéplaki vagy a váci kálvária, a csepregi Madonna-szobor és sok szép templomunk. A tárlat október 13-ig látható. Az Ars Sacra Fesztivál része volt szombaton a Nyitott templomok napja is, amelyre Fehérváron is készültek, például a Ciszteri templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában