Egyik fele jazz, a másik meg pop

2018.09.14. 11:30

A csákvári jazzgitáros, Möntör Máté karrierje töretlenül ível felfelé

A közelmúltban jelent meg egy hiánypótló kiadvány Möntör Mátétól, mely a Hungarian Jazz Transcriptions címet viseli, és tíz magyar jazz-zenész kiemelkedően érdekes improvizációját tartalmazza. Ennek kapcsán kerestük meg a szerzőt, akit nem csak erről kérdeztünk.

Borsányi Bea

Hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett legutóbb

Fotó: Bodoki Tünde

A csákvári születésű, ma már Budapesten élő és tanuló Möntör Máté tavaly év elején megkapta a Csákvár Ifjúsági Díja kitüntető címet. Akkor arról is mesélt lapunknak, hogyan jutott el a vers- és prózamondó, illetve a szépkiejtési versenyektől a jazzig és hogyan lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-gitár művész és gitárpedagógus szakos hallgatója, ahol szeptemberben az ötödik évét kezdi meg. Emellett több zenekarban is játszik, és koncertezik itthon és külföldön egyaránt.

Hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett legutóbb
Fotó: Bodoki Tünde

– Néhány éve van egy hammond orgona triónk, amellyel két nagylemezt vettünk már fel és ősszel készül az újabb, kortárs jazz-zenét tartalmazó korong. Emellett a formáció mellett létezik a Jazzy Stripe, amely az egyetemen alakult – ugyan mára a felállás kicsit megváltozott – és amellyel a moderntől a populáris jazzig játszunk zenéket. Nagyon örülök annak, hogy nyáron egészen sok koncertet adtunk – július elején például Dunaújvárosban is felléptünk – és remélem, hogy az ősszel is lesznek további lehetőségeink. Továbbra is dolgozom Dér Henivel, éppen a napokban léptünk fel a Szegedi Ifjúsági Napokon, amit egy szlovák koncert követett. Ez egy kis kitekintés számomra, hiszen itt popzenéről és nem jazzről beszélünk, de azért szeretem, mert egyfelől közel áll a szívemhez, másfelől szerintem az elmúlt években sokat fejlődött a produkció és úgy érzem, még mindig van feljebb. Azt sem szabad elfelejteni, hogy jazz-zenészként véges a fellépési lehetőségek száma, vagyis nekem ez a popzenei kirándulás további koncerteket jelent – mesélte szinte egy szuszra Máté, aki szerint jelen pillanatban fele-fele arányban van jelen az életében a jazz és a pop.

A jövő nemzedékét is oktatja

Tavaly ősztől a tanítás is része lett amúgy sem unalmas életének: az Újbudai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskolában – ahol klasszikus és könnyűzenei oktatás is folyik – heti egy alkalommal oktat szolfézst és gitárt. A beszélgetés apropóját adó, frissen megjelent kiadvány is az oktatáshoz kapcsolódik.

Möntör Máté neve fiatal kora ellenére egyre jobban cseng a hazai könnyűzenében
Fotó: Bodoki Tünde

– A jazz-zenészek között bevett forma, hogy mások improvizációiból tanulunk, okulunk. Én magam is sokat tanultam zenészek átirataiból, és tanulmányaim kezdetétől fogva inspirálnak a magyar jazzélet résztvevői. Mindig is foglalkoztatott azoknak az előadóknak a munkássága, akiknek a művészetét testközelből volt lehetőségem megélni. Számomra ösztönzőbb a művészekkel való személyes kapcsolat, valamint a koncertjeiken való részvétel, mint a tőlem több ezer mérföldre élő zenészek lemezeinek hallgatása. Ezért gondoltam, hogy egy ilyen átiratgyűjtemény hasznos lehet másoknak is. A gyűjtemény megalkotása hosszabb távú folyamat volt, hiszen évek óta készül, a kiadás pedig pályázati támogatással valósult meg. Egyértelmű célom megmutatni a kiadvánnyal azt is, hogy nem csak külföldön, de itthon is vannak olyan nagy tudású jazz-zenészek, akiktől lehet és érdemes tanulni – árulta el Máté, aki azt is hozzátette, a kötetbe került átiratok kiválasztásánál két szempont vezérelte.

Az egyik, hogy a jazz-ben használatos hangszerek közül minél több képviseltesse magát, a másik, hogy olyan improvizációk kerüljenek az anyagba, amelyek zeneileg informatívak és a CD mellékleten lévő hangfelvétellel együtt játszhatók. A folytatás is tervben van már, ám a szólók lekottázása, digitalizálása, a hanganyagok megszerzése, valamint lemezen való kiadása rengeteg munkát és jogi folyamatot von maga után, így a következő kiadvány létrehozása időbe telik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában