Október 23-ra készülve

2018.09.26. 16:00

A baracskai színpadon elevenedik meg Tóth Ilona sorsa

A helyi ifjak alkotta drámacsoport újabb nagy dobásra készül: október 23-ai műsoruk egy mártír történetét dolgozza föl.

Bokros Judit

A fiatalok már próbálják az Őrizd a lángot! című darabot

Fotó: dráma klub

A Baracskai Dráma Klub tagjai a faluházban készülnek föl öt éve előadásaikra. Vezetőjük Kupi Gábor művelődésszervező, aki nagy lelkesedéssel állt a csoport élére. Mint kiderült: a ráckeresztúri fiatalember valójában színésznek készült, ám végül művelődésszervező diplomát szerzett. A színház világától azonban nem szakadt el, elvégzett egy szinkronszínészképzést is. Az ott szerzett tudással, a korábbi táborok tapasztalataival, a színészetre felkészítő tanulmányokkal a háta mögött úgy érezte: képes egy színjátszó csoport vezetésére. Maga a drámaklub egy helyi táborból fejlődött ki. Gábor az abban részt vevő nagyobb gyerekekkel kezdett bele drámajátékokba, s mivel nagyon lelkesnek tűntek, megalakult a színjátszó kör.

– Teljesen az alapoktól kezdtük a felkészülést, az első darabunk egy mesejáték volt, A világ leglustább királyfija címmel. Amikor előadtuk, azt láttam, hogy nagy igény van helyben hasonló programokra. Így folytattuk a munkát. Feldolgoztuk a Karácsonyi ének, a Légy jó mindhalálig című műveket. Utóbbival volt az első nagyobb sikerünk, ezért ezt idén, fennállásunk ötödik évfordulóján felújítottuk. Azóta számos tapasztalattal gazdagodtunk, a társaság egy része is lecserélődött, így érdekes volt a második, egyébként zenés változat megvalósítása. Véleményem szerint ez már sokkal magasabb színvonalat képvisel, mint az első – mesélte Kupi Gábor.

A társulat jelenleg 25 fős, a legtöbben baracskaiak, csupán két ifjú jár be Kajászóról. Van néhány 12–13 éves tag, de a legtöbben 16–19 évesek.

A fiatalok már próbálják az Őrizd a lángot! című darabot
Fotó: dráma klub

Az igény a fejlődésre a csoporton belül folyamatos. Mindig kell valami új cél, ami a fiatalokat is ösztönzi, s Gábor ennek szellemében szervez foglalkozásokat, válogat darabokat. Utóbbiaknál fontos, hogy ne legyen túl nehéz az adott mű, és lehetőleg álljon közel a gyerekek világához. Jó választásnak bizonyult az Abigél Szabó Magda művéből, de játszottak már vámpíros paródiát is. Az István, a király című rockopera feldolgozását pedig azért tartotta fontosnak, mert a mai tizenévesek közül sokan már egyáltalán nem tudják, miről van szó. Így azonban megismerhették a legendás előadás hátterét. Gábor az ismeretterjesztésre is hangsúlyt helyez: történelemórákat tartanak például.

Kupi Gábor rendező, csoportvezető
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A színjátszó kör ezúttal a fiatalon, 24 évesen elhunyt mártír, Tóth Ilona sorsát mutatja be, 1956 évfordulójához közeledve. A főszereplő alakjáról Gábor így beszélt:

– Tóth Ilonáról 2016-ban láttam előadást Budapesten, Koltai Gábor rendezésében. Felkeltette az érdeklődésemet a történet, hiszen ismét olyan emberről van szó, akiről a rendszerváltásig nem igazán derült ki sok minden. Fölvettük a kapcsolatot a darab alkotóival, és megvásároltuk az előadás jogát. Azóta sokat beszélgettem Tóth Ilonáról történészekkel, s állításuk szerint Mansfeld Péterhez hasonlóan drámai, kevéssé ismert sorsról van szó. Felmértem a helyzetet a csoportban, és úgy gondoltuk, meg tudjuk csinálni az előadást. Tartottunk már történelemórát 1956-ról, beszéltünk a diktatúráról, s tervezzük meglátogatni a Terror Házát, illetve a Tóth Ilona Emlékházat. A próbák már legalább egy hónapja mennek, különösen az énekes szerepek esetében. A bemutatót pontosan október 23-án, 16 órakor tartjuk a faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában