A zene a Kárpátokban és az Andokban is pontosan ugyanarról szól

2018.08.09. 08:15

„Hazai pályán” a Los Andinos

Borszékre, erdélyi testvértelepülésére látogatott el Aba város küldöttsége. Muzsikus vendégeket is vittek magukkal, a székesfehérvári Los Andinos együttest. Az andoki zenét játszó zenekar Gyimesbe is átruccant.

Majer Tamás

Aba város invitálására utaztak el a zenészek a Hargitába és Gyimesbe Fotó: Los Andinos

Mint azt Kossa Lajos abai polgármestertől megtudtuk a XXIII. Városnapokra utaztak el a Hargita megyei Borszékre, ahol a régió 5 országa – Csehország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia – 12 települése képviseltette magát.

A polgármester egy „aranyszálról” adott nekünk számot, amely összeköti a megjelent településeket.

– Ez az a felismerés, hogy az életünk a helyi közösségbe ágyazva, egymás hitéből is táplálkozva alapot ad arra, hogy olyan Közép-Kelet-Európát teremtsünk, ahol jó élni, jó családot alapítani – fogalmazott Kossa Lajos.

Aba város invitálására utaztak el a zenészek a Hargitába és Gyimesbe
Fotó: Los Andinos

Az utazás során a Los Andinos, akik dél-amerikai hegyi népek zenéjét játsszák, eljutottak Gyimesközéplokra is. Ott is koncerteztek. Kiss Lajos adott lapunknak élménybeszámolót:

– A hegyi ember az mindenhol hegyi ember, legyen az Andokban, az Alpokban vagy a Kárpátokban. A kietlen magasság zord körülményei nevelik a lelket. Az élet hasonul az évmilliós sziklákhoz, hasonul, mert így marad fenn, így örökíti magát, adja a megjelenési formát a holnapnak. A hegyi emberben van valami ősi genetikai eredő, amely révén a kívülálló általánosítani, azonosítani tud – mondta a zenész, aki civilben tanító. – A zene ott is arról szól, mint az Andokban: szerelemről, munkáról, szenvedésről, ünnepről – folytatta.

A zenekar felment a Keleti-Kárpátokban lévő 1329 méter magas Apa-havas csúcsára is.

– Előkerültek a pánsípok, a pututu és a dob. Szállt a muzsika, vitte a hegyi szellő a völgybe, a szemközti hegy fenyveseibe, a legelőkre. Az andoki emberek üzenetét is elhozta, most éppen magyar emberek tolmácsolásában – tette hozzá Kiss Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában