Péntekig tart a harmadik Festők utcája

2018.08.07. 11:30

Ecsetre fel, avagy összepingált Ady Endre – Megnyitott a Festők utcája

Ónodi Károly és Vinoczai Viktória festők a mozgatórugói, témavezetői és szertárosai a harmadik alkalommal égbolt alá hozott székesfehérvári Festők utcájának, amelyen bármely járókelő ecsetet foghat a kezébe, s részt vehet a közösségi alkotásban.

Majer Tamás

Vinoczai Viktória és Ónodi Károly festők is ecsetet ragadtak

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ónodi Károly hat évvel ezelőtt szervezte meg először a Festők utcája nevet viselő, képzőművészetet fókuszba állító utcai rendezvényét. Új alternatívát, utat akart adni – ha kell, kitaposni – a megyeszékhely képzőművészeti életében. S úgy látja erre a szenvedélyes hozzáállásra, a partvonalon kívül rekedtek segítésére a mai napig is szükség van.

Akkori műterme környékét, az Oskola utcát választotta anno a rendezvénye helyszínéül. Két évre rá, 2014-ben már Vinoczai Viktória is mellette állt. A következő találkozó közös bázisuk előtt, a Juhász Gyula utcában volt. Húsz négyzetméteren maszatolták össze négy éve a Festők „Juhász Gyula” utcáját a résztvevők. Ezúttal az Ady Endre utcában festenek.

A második akrilra és temperára megálmodott színes banzáj kedvezményezettjei a gyerekek voltak, ezért alkalmazható műértő szakszó gyanánt az iménti maszatolás. Kedv és lélek tocsogott a vásznakon.

Időközben festőink Fehérvár belvárosi székhelyüket áttették az Ady utcába. Hogy, hogy nem, de a költői nyugatos vonalról kezeskedett a jó sorsuk, avagy az utcaneveket egykor kiosztó városatyák.

Vinoczai Viktória festő is ecsetet ragadott
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az Ady Endre utcában lévő galériájuk egyébként söritalok árából működik. Ennek révén a náluk kiállító amatőröknek, kezdőknek, folytatóknak, művészeknek – széles a paletta – nem kell falpénzt fizetniük, nem terheli őket semmilyen, a galériákra olykor jellemző költség, kötelezettség. A meg- és bemutatkozás lehetőségét ingyen adják Károlyék.

Egyszersmind olyan számú és állású közönséget vonzanak be a festészet számára – úgy havi ezer embert – amellyel nem dicsekedhet akárki. Károly – meséli lapunknak – gyakran tanúja olyan, a vendégek asztalától fölhangzó beszélgetéseknek, amelyek a világ napi nehézségeinek kitárgyalásával kezdődnek – de hopp, láss csodát! – a falra kihelyezett festmények formavilágáról, a színek fennkölt összhangjáról szóló disputával végződnek.

Az idei, a sorban harmadik Festők utcája minden eddiginél hosszabbra nyúlik, egészen péntek estig tart. Kedden és szerdán, s alighanem még csütörtökön is a közös alkotás lesz az események közepe.

– Minél több embert szeretnénk megfogni a festészetnek, hogy megéljék az alkotás és a váltakozás szépségét – ecsetelte Károly.

A szárnyait próbálgató hölgyet csak egy parányi időre zökkentettük ki a színek boszorkányos kevergetéséből
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Egyébként vendégalkotók meghívásáról is gondoskodtak, eljön például Soproni Kiss Sándor festőművész, Hoffer Ottó képzőművész is, de az utca emberei számára is teret adnak. Hozzá vásznat, festéket, ecsetet és tanácsot. S ami a legfontosabb: figyelmet.

Szép volt látni, ahogy hétfő délután, a kánikulától bolond világot hátrahagyva, előbb félénk szerényen, később egyre buzgóbb kedvvel ültek le Viktóriáék vásznai elé a járókelők, hogy maguk is hozzátegyenek valamit a képekhez. Egy sajátosra kevert színt, vagy egy görbe vonalat.

A készülő képek javasolt témája a helyszín, Székesfehérvár belvárosa. Várhatóan csütörtökre készülnek el a művészek által körvászonra festett képek. Ugyanezen a napon, 18 órakor nyílik Kocsis Balázs szobrászművész, restaurátor, a város legkedveltebb szobrai alkotójának kisplasztika kiállítása. Ugye tudják, Kocsis Balázs formálta Mujkót és Kati néni, a fertályos asszony ikonikus mását is! A mester 14 óra után szobrászbemutatót is tart. A mészkövet már kiválasztotta hozzá…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában