Kinél a festőiség, kinél a jó arányérzék az erény

2018.08.31. 11:00

Bátor, színes alkotásokat mutattak be a Szabadművelődés Házában

Sokan jöttek össze A Szabadművelődés Házában működő Kondor Kör kiállításmegnyitójára. A rajzok me­g­győzőek.

Bokros Judit

Szeptember 30-ig lehet belefeledkezni a művekbe A Szabadművelődés Háza galériájában

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Élmény lehet a Kondor Körbe járni. A csütörtök esti megnyitó alapján – de a korábbiakat tekintve szintén – legalábbis ez a benyomás alakult ki az emberben. Sokan jöttek össze – alkotók, családtagok, barátok –, hogy megtekintsék a legfrissebb munkákat, közben pedig elcsevegjenek a művészetről, az alkotás mikéntjéről, a fejlődésről.

A több évtizede működő Kondor Kör vezetése sokáig Pinke Miklós képzőművész nevéhez kötődött, néhány éve azonban három hölgy, három művésztanár áll a gyerekeknek és felnőtteknek szóló rajzszakkör élén. Mihályi Erika, Schrenk Rita Anna és Szűts Angéla kedvvel, lendülettel törődik az alkotó kedvű ifjakkal és idősekkel. A foglalkozásokon született műveket időnként megmutatják a közönségnek is, ez történt csütörtökön a művelődési ház galériájában. A tárlatot Mihályi Erika nyitotta meg, aki elmondta, hogy a gyermekszakkör inkább a művészeti középiskolára való felkészítésről szól, a középiskolások és a felnőttek pedig főleg azért járnak, hogy papíron engedjenek teret kreativitásuknak. Utóbbi csoportnál fő téma az akt, ám aki nem szeretne ezzel foglalkozni, annak adott esetben szívesen beállítanak egy csendéletet is. Barátságos tehát a hangulat, nincsen szigor.

Szeptember 30-ig lehet belefeledkezni a művekbe A Szabadművelődés Háza galériájában
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az augusztus végi tárlat egyik célja is az, hogy minél többeket szólítsanak és vonzzanak be a szakkörbe. Büszkeségre ad okot, hogy idén négy fiatalt fölvettek a Tóparti szakgimnázium művészeti tagozatára – hangzott el a megnyitón, amelyet fuvola- és zongoraszó tett kellemesebbé. Miután a szakkör vezetői részéről megtörténtek a köszönetnyilvánítások a ház igazgatója, Kiss Dorottya, valamint Perényi László művelődésszervező felé a sok segítségért cserébe, Schrenk Rita Anna volt a társam rövid időre a képek szemlélésében. Tőle és a két másik művésztanártól szintén láthatunk igen jó képeket a falakon. Az anyag ugyan témáját tekintve nagyjából egységes (ember­ábrázolás, akt), a megvalósítás azonban annyiféle, ahányan kiállítottak (tizenegy felnőtt és hét gyermek mutatkozik be ez alkalommal).

Rita mindenkit megdicsért valamiért. Volt, akinél a jó arány- és kompozíciós érzéket emelte ki, másnál a festői hatásra mutatott rá. A rendkívül jó színhasználat, a fantázia szintén erény lehet, s föl is tűnnek olyan művek, amelyeken látszik: a modell csupán az alapot adta, az alkotó az ábrázolást szabadon értelmezte. Akad, akinek a portré a kedvence, tehát inkább a fejet örökítette meg több nézetből, más a finom vonalakkal tűnik ki. A színes papírok miatt még több lehetőség rejlik az ábrázolásban (de lehet fehéret is használni), s látszik: sokan bátran bánnak a színekkel.

A kiállítás szeptember 30-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában