Fehérvári Fúvószenekari Fesztivál

2018.07.14. 21:23

Filmzenék, slágerek fúvósoktól a fehérvári belvárosban

Aki szombaton délután, illetve kora este a belvárosban járt, az szinte biztosan „belebotlott” a zenélő fúvósokba. Fesztivál volt ugyanis, három vendégzenekarral.

Bokros Judit

A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar szervezésében került sor a Fehérvári Fúvószenekari Fesztiválra, amelyre Martonvásárról, Várpalotáról és Nagykanizsáról érkeztek még együttesek. Délután 5 óra körül már jókora tömeg várta a kezdést az országalma mellett, ahol először a házigazda fehérváriak fújták a rezet, ütötték a hangszereket Hámori János vezényletével. Fölcsendültek ismertebb filmzenék, egyéb dallamok, a közönség pedig hálás tapssal jutalmazta a koncertet. Ezután a belváros több pontján hangzott föl a fúvós zene, de már a vendégektől. Mint kiderült, minden zenekar körülbelül háromnegyed órát zenélt, majd az est végén, a felvonulás után az együttesek közösen is játszottak.

 

A Nagykanizsai Fúvószenekar először vett részt a rendezvényen. Vezetőjük, az egyébként sárbogárdi származású Tatár Csaba lapunknak elmondta: Hámori János meghívásának köszönhetően érkeztek Fehérvárra. A nyárra tekintettel inkább könnyed, populárisabb zenével készültek. Nyitányként spanyolos ritmusok csendültek föl, ám aztán elmentek a rockosabb irányba, mert az utóbbi időben amúgy is ez jellemző rájuk.

Játszottak válogatást például a Doorstól, a Queentől, a Led Zeppelintől, sőt még az AC/ DC-től is. Csabától a fúvós zene népszerűségének titkát is firtattuk – vajon mi állítja meg mindig az embereket a szabadtéri koncertek során?

– Ma már úgy hangszerelik a műveket fúvószenekarokra, hogy azok akár klasszikus műveket, akár könnyűzenei számokat, slágereket is elő tudjanak adni úgy, hogy mindegyik remekül hangzik. Anélkül hogy elektronikára lenne szükség, tehát akár egy tér közepén vagy menetelés közben is szólhat a muzsika. Nem csupán indulókat játszunk már, habár ez is szinte kötelező része a műsoroknak. Sok idős ember például ezeket szereti. Magyarországon számos színvonalas fúvószenekar működik, és ezt a közönség is érzi. A fehérvári fesztivál erre ismét bizonyíték volt – tehetjük hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában