A harcok mezején

2018.06.12. 09:00

Egyedülálló gömbkiállítás nyílt Kápolnásnyéken

„Ahová le fognak tenni, / Síromra nem borul senki” – hangzott felvételről Cseh Tamás éneke a történelmi kiállítás megnyitóján.

Szanyi-Nagy Judit

Órák, újságcikkek, igazolványok és levelek – érdemes elidőzni az egyes tárgyaknál

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Még a közelben kiránduló gyergyószentmiklósi középiskolások is ellátogattak Kápolnásnyékre, hogy részesei legyenek egy különleges tárlat megnyitójának. Ugyanis az itt álló Dabasi–Halász-kastély mellett egy monumentális gömb fehérlik, amely a Többes számban – Az I. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című országjáró kiállításnak ad méltó otthont.

– Nincsen olyan ember hazánkban, vagy akár csak Fe­jér megyében, akinek ne lenne köze az első világháborúhoz – köszöntötte a jelenlévőket L. Simon László országgyűlési képviselő, író, aki a helyszínen családi élményeit is megosztotta a nagyérdeművel.

Órák, újságcikkek, igazolványok és levelek – érdemes elidőzni az egyes tárgyaknál
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– A kiállítás nem csak a háborúról, a frontokról és a katonákról szól: abban a civileket is megmutatjuk – tette hozzá Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Sőt, a június 14-én 21 óráig ingyenesen megtekinthető tárlat különlegessége, hogy az nem a múzeum falai között, hanem az emberek életterében kapott helyet. A gömbben egymást váltják a video- és audioanyagok, a korabeli dokumentumok és a személyes ereklyék, betöltve a teljes teret: a padlótól a falon át a „plafonig” a kiállítás minden egyes – több mint 670 – eleme érték. A tárlatot főkurátorként Császtvay Tünde jegyzi.

– Ez nem egy, a világot újra felosztani akaró háború volt: ez az európai hegemóniáért folytatott, négyéves küzdelem volt – emelte ki Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, hozzátéve: – A kiállítás rokonok történetét, családi életutak sorát, az egymásrautaltságot is bemutatja egy olyan térben, ahol ismét egymásra mosolygunk, mert van, ami összeköt minket. Mégpedig az, hogy hiába akarták Magyarországot eltörölni a föld színéről, hiába a sok veszteség, a haza megmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában