Jövőre jön az Iszka Art Fesztivál!

2018.06.21. 08:00

Az iszkaszentgyörgyi kastély megtelt művészekkel

Egyöntetűen állítják Ari Kupsus vendégei, hogy a kastély varázslatos környezetében könnyű egymásra hangolódniuk, együttműködniük. Tasnádi Szandi, az egyetlen magyar résztvevő például életében először land artba fogott.

Majer Tamás

Tasnádi Szandinál is van „újság”, először alkot a land art módszerei szerint, ebben újdonsült partnere a finn Ritva Harle

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Tizenhat művész alkot a Nemzetközi Művésztelep inspiráló miliőjében. Tizenketten finnek. Svéd, magyar, lengyel és kolumbiai művész is érkezett. Ari Kupsus művészetpártoló idén már kilencedik ízben szervezte meg az alkotótábort. Néhány napja Ari és Ritva Harle, finn művész elhatározta, a jövőre esedékes jubileumon megrendezik az Iszka Art Fesztivált! Kinyitják a nagyközönség felé a művésztelep kapuit.

 

Tomasz Piars lengyel festő először van itt. Eltöltött hazánkban már összevissza 15 évet, így kiválóan beszél magyarul. Képzőművészeti munkatársa a Lengyel Intézet égisze alatt működő budapesti Platán Galériának. Öt évvel ezelőtt saját galériát is alapított, ez a Latarka. A „latarka” jó szó, mert bár lengyel, a magyarok is könnyen kiejtik, s ha össze is keverik néha a kadarkával, mégis megjegyzik. Az okfejtés Tomaszé. A szó egyébként zseblámpát jelent. A galéria célja, hogy rávilágítson a lengyel kortárs művészetre.

Tomasz Piars a lengyel művészet követe hazánkban. Először vesz részt a művésztelepen.
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Tomasz Piars imád kísérletezni, mindig keresi az újat. Ottjártunkkor absztrakt, geometrikus alakzatokkal teli képet festett. Az elkészült festményeit, ahogy a többi alkotó munkáját is a szombaton délután három órakor kezdődő kiállítás-megnyitón láthatjuk először egyben.

A finn csoport vezetője Ritva Harle a land art követője. A természet darabkáiból készít installációkat. Vele együtt alkot most Tasnádi Szandi is. (A fiatal szobrász formálta Bud Spencer tavaly leleplezett budapesti szobrát.) Ritvával együtt egy madárfészket formáznak. Szandi szerint a kastélyban tevékeny művészek a költöző madarakhoz hasonlatosak.

Tasnádi Szandinál is van „újság”, először alkot a land art módszerei szerint, ebben újdonsült partnere a finn Ritva Harle
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Ilyenkor teljesen más világban élünk, minden energiánkat a művészetre és egymás megismerésre fordíthatjuk – mondta.

Hanna Uggla festő is fantasztikusnak találja, hogy ennyi különböző művész között alkothat. Egy művészettörténész is a kastélyban forog: Aleksi Aktola finn szaklapokba ír riportot Ariról és a művésztelepről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában