Hatvannégy év

2018.05.03. 07:20

Újra eljátszották Arany János bajuszát Ráckeresztúron

Hatvannégy év után újra előadták A bajuszt Ráckeresztúron. Az előszállási színjátszó kör lépett színpadra, a darabot Gajdó András nyugdíjas pedagógus rendezte, aki 1954-ben diákként a főszerepet játszotta.

Gajdó Ágnes

Előtérben, akik 64 éve szerepeltek a darabban: Szabó Margit, Herkli Magdolna, Horváth Mária, Gajdó András, és Szőcs Mária – a háttérben a jelenlegi szereplők

Fotó: Gajdó Ágnes

Arany János A bajusz című verséből írt színdarabot 1954ben a ráckeresztúri diákok kedvelt tanítója, Paksy Sándorné Kárász Erzsébet rendezésében mutatták be. Baba néni Szűcs György szerepét az akkor nyolcadik osztályos Gajdó Andrásra osztotta. A

bemutatón sajnos nem készültek fényképek, de néhányan még emlékeznek az akkori előadásra, amit a Király-féle moziban tartottak.

Ötször vagy hatszor mutatták be a darabot, melyben szerepelt egy kutya és egy kakas is (utóbbi sajnos nem sokáig bírta a megpróbáltatásokat). Hatvannégy esztendő elteltével újra színre került A bajusz Ráckeresztúron. Az előszállási színjátszók kitettek magukért, s a közönség lelkesen fogadta a poénokkal teleszőtt bohózatot. Háziállat ugyan nem szaladgált a játszók között, de gumicsirke csak került a kondérba.

Előtérben, akik 64 éve szerepeltek a darabban: Szabó Margit, Herkli Magdolna, Horváth Mária, Gajdó András, és Szőcs Mária – a háttérben a jelenlegi szereplők
Fotós: Gajdó Ágnes

A rendező, Gajdó András szülőfalujába hazatérve a társulatot és a vendéglátókat egyaránt meglepte. Hajdani darabbeli partnerét, Szőcs Máriát felkérte, öltözzön jelmezbe, s csatlakozzon a fináléban a szereplőkhöz. Meglepetésből nem volt hiány: az egykori szereplők közül megjelent Horváth Mária, Herkli Magdolna, Szabó Margit is, s közösen felelevenítettek néhány régi emléket. Csattanóként pedig az előadás napján születésnapját ünneplő Ősi Györgynét köszöntötték, aki három évvel ezelőtt az előszállási színjátszó körmegalakulásának ötletét fölvetette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában