Lélekben, festményen

2018.05.16. 14:30

Mátyás László a Nyugdíjas Ki-Mit-Tud? felfedezettje

A székesfehérvári Szabadművelődés Háza kiállítóterébe belépőket egy asszony, Gabriella portréja fogadja. Az alkotó, Mátyás László közelmúltban elhunyt felesége májusban született. Pünkösd hava az ő emléke miatt méltán különleges. 

Majer Tamás

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

– Ki fest, kifesti az életét, / Felvázolja reményét. / Kifejezi érzését, / Lelkének színét, szerelmét... – idézte Czirok Lili Kinek kedve van… című, derűben fürdetett versét Kozma Ágnes szerkesztő-riporter az amatőr festő kiállításának tegnapi megnyitóján. – Íme egy ember, Mátyás László, aki, megtalálta önmagát – folytatta a költő után szabadon.

Mátyás Lászlóról megtudhattuk, hogy mindig is festőművésznek készült, az élet azonban rendre másfelé sodorta. Grafikát Juhász Imrétől, festészetet Áron Nagy Lajostól, Ballagó Imrétől és M. Tóth Istvántól tanult.

– Vallja, hogy a festészetben az a lényeg, hogy maradjanak meg a szemekben a karakterek lelkei – folytatta a festő bemutatását Kozma Ágnes.

Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás egy hónapig látható a Csónakázó-tó partján lévő művelődési ház „narancssárga” termében. A tárlat témái szerteágazók, portrék, aktok, épületek egyaránt láthatók az olajfestmények sorában. Mátyás városképei zömét a víz mintázata uralja, mindegy, hogy eső vagy folyó formájában. Erdei tájképeit a Nap sugarainak játéka fényesíti.

Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója köszöntőjében kiemelte, az alkotó az elmúlt esztendők Nyugdíjas Ki-Mit-Tud? eseményein hívta fel magára a figyelmet. Idén – Áhítat című festményével – nívódíjat szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában