kakasos ételekkel, fogathajtással

2018.05.22. 07:00

Három napon keresztül zajlott a falunap Kislángon

Közelről s távolról is érkeztek mulatók és mulattatók a településre.

Szanyi-Nagy Judit

Kis tigrisek és pillangókisasszonyok lepték el Kisláng központját a hosszú hétvégén. Noha ezek a különleges élőlények leginkább csak az arcfestésekben mutatkoztak meg, „állati” három napon vannak túl a településen. A falunapi forgatagban ugyanis minden volt, amelyre a helyiek és a környékbeliek vágytak: pénteken ünnepi műsorral nyílt meg a fesztivál, melyet szombaton állatsimogató, kutyabemutató, kisvonatozás és labdarúgó-mérkőzések követtek. Sőt, ugyanezen a napon a Jatagán Lovas Egyesület szervezésében a IV. Baráti Fogathajtó Találkozót is megrendezték a településen.

 

Azonban a három nap – mondhatni – főfogása az a pünkösdvasárnap zajló programsorozat volt, amelyben a II. Pünkösdi Gasztronómiai Fesztivál is helyet kapott. A most már hagyományosan megszervezett konyhaművészeti programon mintegy húsz csapat indult – családok, baráti társaságok, térben távoli rokonok és ismerősök –, hogy a versenyben megmérettessék az általuk elkészített kakasos ételt. Az indulók többsége kakaspörköltet készített, de „kakasvadas” és leves is megjelent a terítéken, melyet sztárzsűriként Faragó András Topy és R. Kárpáti Péter színészek értékeltek.

A Köfém Nyugdíjas Klub férfikórusa is énekelt
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Az ételeket tekintve a küllem és az ízvilág egyaránt számított. A versenyzőknek nem volt könnyű dolguk, hiszen a kakas hosszú elkészítési időt igényel, főként, ha egészben vagy nagyobb darabokban kerül a bográcsba, üstbe. Mindemellett a megfelelő fűszerezés is sorsdöntő volt – mondta el lapunknak a két sztárítész.

A vadétel kategóriában tavalyi győztes Nagy család idén is indult a gasztrofesztiválon
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A megmérettetésben végül harmadik helyen végzett a Barátok csapata, akiket Nagy Gáborék követtek. A dobogó képzeletbeli tetejére a Rumpler Família állhatott, akik így a vándorkupát is elnyerték a tavalyi győztes Nagy családtól – tudtuk meg Rumpler Tibor polgármestertől.

R. Kárpáti Péter (b) és Faragó András Topy színészek sztárzsűriként értékelték a kakasos ételeket
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A színes programkavalkád során az abai fúvósok, a mátyásdombi és kislángi tánccsoportok, a székesfehérvári EVM zenekar és a Köfém Nyugdíjas Klub is bemutatkozott, a jó ebédhez szóló nótát pedig Horváth Elemér és zenekara húzta. Távolabbról a Dirty Slippers zenekar, Kökény Attila és Kaczor Feri érkezett, akik lehetővé tették, hogy mindenki megtalálja a zenei ízlésének megfelelő kínálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában