gyermekregények, Petőfi és blues

2018.05.18. 11:29

Balázsy Panna: a legjobb visszajelzés a lányaim nevetése

A 19. Kortárs Művészeti Fesztivál programjai között szerepelt a Fehérvári Könyvnapok. A Líra könyvesbolt ennek keretében hívta el beszélgetni Balázsy Panna írót a Zichy ligetbe, ez után pedig a Bob és Bobék Orchestra lépett színpadra.

Tringli Alexa

Fotó: Tringli Alexa

Balázsy Panna hiszi és vallja, hogy bátraké a szerencse, örökérvényű tanácsa mindenkinek, hogy ne féljünk változtatni az életünkön, és igyekezzünk minél több dolgot kipróbálni. Ő maga a legékesebb példája ennek, hiszen gyerekszínészként és szinkronszínészként ismerhettük meg, rádióban hallhattuk a hangját, és az Oscar-díj-átadó ünnepségeket is kommentálta. Ma már leginkább az írásra fekteti a hangsúlyt, de emellett fordít, rendezvényeket szervez, egyszóval „pörög”.

Panna gyerekeknek írt regényei, a Szandra könyvek egy harmadik osztályos kislány életébe engednek betekintést. Több író-olvasó találkozón kérdezték már tőle, hogy lesz-e folytatás? Panna keresi még a hangot, de elmondása szerint saját gyerekkorából tud meríteni, hiszen ő maga is egy igazi tomboy, egy fiús lány volt. Kedvenc könyvei is ezt tükrözik: kislányként az indiános regényeket és a Tom Sawyert falta.

Balázsy Panna nagyon szeret író-olvasó találkozókra járni Fotós: Tringli Alexa

Szeretne egy krimit írni, vallotta be Panna. Az ötlet alapja már megvan, mert egy évig minden este fejből mesélt a lányainak egy Dél-Franciaországi zöldségesről és családjáról, akik egy megoldatlan rejtéllyel találják magukat szembe, persze sok-sok varázslattal körítve.

Panna imád sütni, mégpedig azért, mert egy egzakt tudomány, de ennél is fontosabb, hogy boldogságot tud vele szerezni. Ahogy fogalmazott, a szeretet egyik kifejezése a sütés.

Az alkotás folyamatáról is szó esett, az írónő elmondása szerint nem kínlódik írás közben, nem javítja ki azt, amit már leírt. Fejében úgy folyik a történet, akár egy film, egyensúlyban és nyugodtan ír. Néha 11 és 16 éves lányai néha figyelmeztetik, hogy a velük megtörtént eseteket ne írja meg, de a legjobb visszajelzésnek lányai nevetését tartja.

A beszélgetést a Kossuth Rádió riportere, Benkő Andrea vezette (b) Fotós: Tringli Alexa

 

Egy másik visszajelzésről is szó esett, a Csuromvíz című regényében egy környezetvédelmi versenyről ír, melyet több iskola feldolgozott, és megrendezték a vetélkedőket, ami egészen meglepte Pannát.

A beszélgetést a Kossuth Rádió riportere, Benkő Andrea vezette.

 

Balázsy Panna 1967-ben született Budapesten

- Gyermekkorában az Iskolatévében szerepelt, majd szinkronszínészként dolgozott

- 9 évig az USA-ban élt, itt érettségizett

- Több rádiónál dolgozott, pl. a Danubius Rádiónál és a Juventus Rádiónál is

- Évekig kommentálta az Oscar-díj közvetítéseket

- Rendszeresen fordít és publikál, gyermekregényei széles körben népszerűek

A Bob és Bobék Orchestra Pannáék után lépett fel a Zichy liget zenepavilonjára. Dallamokkal megölteni egy verset nem újkeletű, de ahogy ez a zenekar csinálta, szinte kedvünk támadt verseskötettel a kezünkben táncolni. Rendkívül fülbemászó dallamok, melyeket még másnap is dúdolunk, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az egyre több erre sodródó, majd itt maradó néző és hallgató.

Petőfi és Arany versekkel készült a zenekar, hallhattuk azt, hogy hogyan udvarolt Petőfi a konyhában ülő kislánynak, hogyan sértődött meg Toldi az őt leparasztozó Laczfira, és hogyan is hangzik a farkasok és kutyák dala rapelve és jazz stílusban.

Magyartanároknak és diákoknak kedvcsináláshoz erősen ajánlott!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában