Katonás zenekar

2018.04.01. 08:30

A katonai együttes tavaszcsalogató koncertje Fehérváron

Székesfehérvár zenei életének egyik, a különböző bérletek és egyéb hangversenyek mellett talán kevéssé reflektorfényben álló, ám immár sok éves töretlen hagyományra visszatekintő rendezvénye a Budai Úti Zenés Esték koncertsorozat, melynek a Református Egyházközség Budai úti temploma ad otthont.

Szabó Balázs

A virágvasárnapi koncertet a Budai úti református templomban tartották

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Jóllehet a 2001. április 8-án, Virágvasárnap felszentelt, kiváló akusztikájú templomban 1998-tól szórványosan már rendeztek hangversenyeket, azok a zenés áhítatok három manuálos orgonájának 2000. december 16-i átadása után váltak rendszeressé. Két évtized alatt számos kiváló vendégművész mellett a Királyok Városa szinte valamennyi zenekara, felnőtt és ifjúsági kórusa, muzsikusa fellépett a sorozatban. A koncerteket 2011 őszétől Budai Úti Zenés Esték néven rendezik meg: évente átlagosan négy-öt alkalommal kerül sor rövid igehirdetéssel összekötött zenés áhítatra.

Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Ezek sorában mára az egyik legfontosabb a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar virágvasárnapi hangversenye, melynek kezdeményezője – több mint másfél évtizeddel ezelőtt – Jákob János dandártábornok, a HM Protestáns Tábori Lelkész Szolgálat püspöke és László Tibor akkori lelkipásztor voltak. Az esemény – a Helyőrségi Zenekar rendszerint a bazilikában megrendezett adventi koncertjéhez hasonlóan – mindig telt házat vonz, nem utolsósorban különleges, spirituális hangulata miatt: a műsorban ugyanis Ruff Tamás őrnagy, a zenekar karmestere értő összeállításában a Szentírásból válogatott szövegek hangoznak el, a textushoz illő zeneművek kíséretében. A zenés áhítat állandó közreműködője, a Biblia szövegének odaadó megszólaltatója a népszerű színművész, Juhász Illés.

A Budai Úti Zenés Esték 2018-as sorozatának nyitányaként vasárnap megrendezett zenés áhítatot Berze János, a házigazda lelkipásztor köszöntő szavai után Oláh Emil alezredes, kiemelt tábori lelkész igehirdetése nyitotta meg, majd ünnepi pillanatok tanúja lehetett a templomot teljesen megtöltő, körülbelül 400 főnyi, magas rangú katonatiszteket és városi tisztségviselőket is soraiban tudó közönség. Az idei koncert ugyanis jeles jubileumot köszöntött: a Budai Úti Zenés Esték 2000 decembere óta íródó krónikája e napon 100. hangversenyéhez érkezett. A Székesfehérvári Református Egyházközség presbitériuma és közössége nevében e sorok írója, a templom 1994 óta szolgáló kántora emléklapot adott át Ruff Tamás őrnagynak, Mergl Róbert százados, helyettes karmesternek, Juhász Illés színművésznek, valamint a zenekarnak, a gyülekezet köszönetét tolmácsolva a lélekemelő zenés áhítatok hosszú soráért.

A virágvasárnapi koncertet a Budai úti református templomban tartották
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A protokoll után került sor a körülbelül egy órás, rendkívül tartalmas, igényesen összeállított és megszólaltatott programot kínáló hangversenyre, melynek műsorában Webber, Rózsa Miklós, Massenet, Hidas Frigyes, Dvorák, Johann Sebastian Bach, Ericson és Elgar kompozíciói csendültek fel. A zeneművek között Pál apostol leveleiből hangzott el gazdag válogatás Juhász Illés átszellemült tolmácsolásában. A Helyőrségi Zenekar kiemelkedő színvonalon játszott: a katonai együttesekre általában jellemző erőteljes hangzás mellett finom hangszínek és mintaszerűen kidolgozott artikuláció fémjelezte előadásukat. Az elmélyülten figyelő közönség hatalmas vastapssal mondott köszönetet a nem mindennapi élményt nyújtó produkcióért: az ovációt egy „tavaszcsalogató” ráadással, Kodály Háry-toborzójával köszönte meg a zenekar és kiváló karmestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában