Hagyományőrzés

2018.03.09. 17:00

Ráckeresztúri helytörténeti klub: Mentik, amíg még megmenthetők

Idén januárban, a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett ünnepségen alakult meg a ráckeresztúri helytörténeti klub. A szervezők célja, hogy minél több helyi értéket összegyűjtsenek, amíg még lehet.

Gajdó Ágnes

A ráckeresztúri klub meghívására a környék érték- és hagyományőrzői érkeznek beszélgetni

Fotó: Gajdó Ágnes

A települési értéktár bizottság és a könyvtár összefogásával létrejött klub tagjai igazi lokálpatrióták, akik szívügyüknek tekintik a helyi értékek összegyűjtését, megőrzését, továbbadását. Munkájukhoz örömmel vesznek bármiféle segítséget, támogatást, és szívesen tanulnak a helytörténeti, helyismereti tevékenységet már régebb óta folytató szakemberektől. A klub márciusi összejövetelén a nemrég Nemzetiségekért Díjjal kitüntetett Szili Istvánné Viczkó Tímea, az ercsi Szapáry Péter Honismereti Szakkör vezetője tartott előadást több évtizedes munkájáról, az elért eredményekről. Tímea könyvtárosként kezdte az alapos gyűjtőmunkát, szakkörök, klubok szervezését.

Szili Istvánné
Fotós: Gajdó Ágnes

Úgy véli, az értékmentő és értékteremtő tevékenységhez egyaránt összefogás, közös munka szükséges. Érdemes figyelni a legapróbb részletekre is, hiszen minden jó valamire. Legyen szó akár néhány kődarabról, akár értéktelennek látszó tárgyakról. Ercsiben a közösség teremtő erejének számos szép példáját látni: kegyképeket restauráltattak, szobrot állítottak, helyi védelem alá vontak régi síremlékeket. Ha kellett, adományokat gyűjtöttek, máskor fizikai munkával tették szebbé környezetüket. Tímea lebilincselő előadásából megtudhatták az érdeklődők, hogy olykor rokonok mennek el az utcán egymás mellett anélkül, hogy tudnának az őket összekötő szálakról. Egy-egy régi fénykép láttán azonban kiderül számukra a családi kapcsolat. Az ercsi újságban a honismereti szakkör rendszeresen megjelentet régi fotográfiákat, amelyek nemcsak az egyes famíliák számára érdekesek, hanem kultúrtörténeti jelentőségűek is: a ruhaviseletről, az építészeti stílusokról egyaránt fontos üzenetet hordoznak.

A ráckeresztúri klub meghívására a környék érték- és hagyományőrzői érkeznek beszélgetni
Fotós: Gajdó Ágnes

A tervek szerint a ráckeresztúri helytörténeti klub következő találkozóján a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány egyik alapítója, Czöndör Mihályné tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában