54 helyszín, 25 óra

2018.02.24. 10:00

Wass Albert-maratont tartottak Székesfehérváron is

A Kárpát-medencében és azon túl például az Amerikai Egyesült Államokban is Wass Albert-maratont tartanak.

Szanyi-Nagy Judit

Pénteken késő délután vette kezdetét a tizenegyedik alkalommal megszervezett, 25 órán át zajló Wass Albert-maraton

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Péntek késő délután vette kezdetét a tizenegyedik alkalommal megszervezett, 25 órán át zajló Wass Albert-maraton. A székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban helyet kapó esemény a Vörösmarty Társaság közreműködésével valósul meg, de számos más résztvevő is hozzáad a maratoni szépirodalmi ünnephez.

Székesfehérváron pénteken 18 órakor a szervezők köszöntötték az érdeklődőket, majd az intézmény udvarán lezajlott koszorúzást követően ‒ hagyományosan ‒ levetítették Wass Albert üzenetét a nemzetnek. Az est rendhagyó állomása volt, hogy az erdélyi magyar író és költő mellett a közelmúltban elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóról is megemlékeztek a résztvevők.

‒ Wass Albert a széppróza révén vált ismertté, még akkor is, ha az életművét többen vitatják ‒ emelte ki a maratonhoz kapcsolódó megemlékezésében Bakonyi István író, irodalomtörténész, hozzátéve: az író műveinek esztétikai értékét nem lehet megkérdőjelezni. A Vörösmarty Társaság tagja ezt követően Az erdélyi magyar népművészet című könyvből olvasott fel egy részletet. Őt a Sárkeresztúri Általános Iskola tanulói követték, akik immár harmadik éve szereplői az ünnepi programnak. A diákok tolmácsolásában A Mátyás és az őz meséje, A szív, valamint A láthatatlan lobogó című novellát és verseket hallgathatták meg a művelődési házba látogatók.

Pénteken késő délután vette kezdetét a tizenegyedik alkalommal megszervezett, 25 órán át zajló Wass Albert-maraton
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Az est során Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a Vár című irodalmi és közéleti folyóirat főszerkesztője, valamint Lukácsy József író, a Vörösmarty Társaság alelnöke is közreműködött a felolvasásban. A moderátor szerepkörét Jakubek Tibor, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház munkatársa, valamint Krebsz András látta el.

A 25 órás maraton a mai napon folytatódik: 8 órától az előzetesen felolvasásra jelentkezők közreműködésével indul az új nap, 9 órától Balajthy Ferenc költő diákmatinét tart Wass Albert személyének és verseinek bemutatásával, míg 10 órától a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói kapnak egy blokkot. 18 órától ismét a diákoké lesz a főszerep. Az ünnep a Székely himnusz eléneklésével ér véget, 19 órakor. A rendezvény nem titkolt célja, hogy az évtizedekig elhallgatott, ám mára egyre népszerűbb erdélyi magyar író és költő gondolatait minél több emberhez eljuttassák. A kezdeményezés még 2003-ban, egy debreceni fiatalembertől indult el, a program fokozatosan nőtte ki magát: 2012-ben 44, 2014-ben 48, idén, 2018-ban pedig már 54 helyszínen zajlik a több mint egy napot felölelő maratoni ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában