A társaság büszke

2018.02.21. 07:00

Szépszámú közönség előtt zajlottak a prózanapok

A Vörösmarty Társaság elnöke pozitívan értékelte a több mint egyhetes széppróza napi programsorozatot.

Bokros Judit

Február 12-én, Bauer Barbara könyvbemutatójával kezdődött a Vörösmarty Társaság és a Közép-dunántúli Írócsoport közös rendezvénysorozata, amelyet az első magyar széppróza napja (február 18.) tiszteletére állítottak össze. Az irodalomra éhes közönség az elmúlt egy hétben szinte minden nap megismerkedhetett egy készülő vagy nemrég kiadott, esetleg a közelmúltban megjelent prózai művel.

A programok főleg Fehérváron zajlottak, de Dunaújvárosban és Csákváron is volt irodalmi est, délután. Bobory Zoltánt, a Vörösmarty Társaság elnökét értékelésre kértünk.

Bobory Zoltán elmondta: összesen tizenkét rendezvényük volt, s ő kezdetben tartott attól, lesz-e ezeknek elég közönsége. Ám ahogy haladtak előre az időben, megnyugodott, mert látszott, hogy van érdeklődés. Csupán egy-egy program zajlott a vártnál kevesebb létszámmal. A végső összesítés szerint 500 főnél több járt az említett eseményeken, ami szép eredménynek számít. S azt is jó tudni, hogy sikerült a társaságon kívül álló embereket megszólítani. A tagság büszkeséggel és elégedetten gondol az elmúlt egy hétre.

Az egyik leglátogatottabb és nagy örömet okozó program a múlt szombati felolvasás volt, amikor kortárs helyi írók adták elő szövegeiket. Itt bebizonyosodhatott, hogy nem csupán lírában, hanem prózában is jó a fehérvári, Fejér megyei alkotógárda.

Száraz Pál estje zárta kedden a széppróza Fejér megyei rendezvénysorozatát Fotó: Nagy Norbert

Kiemelkedő volt még Nehrer György második kötetének telt házas bemutatója az Öreghegyen, s ugyancsak sokan voltak kíváncsiak Bobory Zoltán és P. Maklári Éva Egymásra hangolódva című duettjére, amelyen Cserta Balázs zenész működött közre. Meg kell említeni a dunaújvárosi író, Pásztor Bertalan estjét, amelyen a drámaírásról, és a szerző új műveiről volt szó. Az egyik drámából még egy jelenetet is láthatott a közönség – mesélt az elnök, aki mindenhol nem tudott jelen lenni, de a visszajelzések hozzá is eljutottak.

Jól sikerült az etyeki származású Bauer Barbara könyvbemutatója a Királykúton: vele vidéki szerzőt is sikerült mozgósítani. Heiter Tamás készülő könyvéből adott elő részleteket, sejtetve, országos hírű mű készül, s a megyei kötődésű, budapesti Petőcz András költő-író is tartalmas felolvasást tartott Bakonyi István moderálásával.

Mindenkinek és minden programnak megvolt a maga értéke és szerepe a sorozatban, amely kedden a felvidéki Száraz Pál új könyvének ismertetésével zárult.

Bobory Zoltán már a jövőre gondolva árulta el: természetesen 2019-ben is készülnek majd a széppróza napjára. A rendezvényeken kívül azonban egyéb terv is van, ám ez egyelőre még nem nyilvános.

Lapunk a rendezvények előzetese mellett azt is közölte rendszeresen az elmúlt bő egy hétben, mely szerzőtől olvasható novella honlapunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában