Szívvel-lélekkel, tisztán

2018.02.07. 06:30

Tavaszváró népdalosok közösséget teremtenek Sárbogárdon

A megyei népdaléneklési verseny sárbogárdi, területi fordulóját a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében rendezték meg a József Attila Művelődési Központban.

V. Varga József

Bakafityere

A népi időjóslás alapján a medvék nem látták meg az árnyékukat Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, a borongós időben nem mentek vissza a barlangjukba, így bizakodhatunk a korai tavaszban. A fellépő énekesek (tizenhárom szóló és csoportos produkció) derűt és tavaszt csaltak a nézők és a zsűri arcára, lelkébe – hangsúlyozta Majorné Kati, a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza művelődésszervezője.

Vakler Anna népdalénekes, zenepedagógus, a zsűri elnöke a verseny színvonalát a következő szavakkal értékelte:

– Valamennyi produkció hozzánk beszélt, az énekesek kapcsolatba léptek velünk, nekünk szóltak a dalok, volt mondanivaló minden egyes műsorszám mögött. Nemcsak a legkiválóbb tehetségek képesek ezt átadni, hanem mindazok, akik szívvel-lélekkel, tisztán énekelnek. Élményben részesítik ezáltal a hallgatóságot, közösséget teremtenek.

A sárszentmiklósi Bakafityere csoport is a megyei döntőbe jutott Fotó: Varró János

A csoportos munka során a közös éneklés nem mentesít a felelősség alól, minden egyes énekes ugyanúgy, egyénileg is hozzáteszi a sok munkát az egészhez, mindezt a csoport haladása és fejlődése érdekében – tette hozzá.

Németh István népzenegyűjtő, népzenekutató és Varró János népzenész, zenepedagógus is méltatta a fellépők, valamint a felkészítők és a szülők erőfeszítéseit. A versenyprodukciókat tavaszváró közös éneklés követte.

A szakmai testület az alábbi bemutatkozókat invitálta a Fejér megyei döntőbe: Mészárovics Szonja (Egressy Béni Református Művészeti Középiskola, Budapest). Illés Dóra (Dr. Kovács Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Dég). Dosenciuc Levente, Pongrácz Lili és Tóth Boróka Panna (Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola, Mór). Babszem, Bakafityere, Csülleng, Kendermorzsa, Majorán és Pityer éneklő csoport (Sárszentmiklósi Általános Iskola, Sárbogárd).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában