Rátermett dalárdások

2018.02.19. 14:00

Már a megalakulás után sikere volt a tordasiakból is álló férfikarnak

A Tordasi Férfi Dalárda már Arany Páva díjjal is büszkélkedhet, legutóbb pedig egy Fehérváron rendezett térségi minősítőn értek el kiváló fokozatot.

Bokros Judit

tordasi dalárda

Az együttes tíz éve alakult, vezetőjük azóta is a gyúrói Fakezasné Domak Anikó, aki más környékbeli településeken is vezet együtteseket. A kezdetekről őt kérdeztünk.

A dalárda megalakulása

- Egy kisebb baráti társaság 2008 szilveszterén találta ki, hogy dalkört kellene alakítani. Tudták rólam, hogy a tordasi iskolában ének-zene tanár vagyok, így megkerestek, vállalnám-e a karvezetést. Gondoltam, nézzük meg, mit tudnak a fiúk, így tartottunk egy próbát. Vittem néhány katonadalt, mert ez volt a kérés, és az egyébként is illik a férfikarhoz. Az első alkalom jól sikerült, s mivel a Szent László Huszár Egyesületből is volt tagunk, ezért már január végén meghívtak minket a huszárbálba. Ezt akkor még Tordason rendezték, ma már Martonvásáron van. Itt akkora sikert arattunk, hogy többen csatlakozni akartak. Köszönhető ez annak is, hogy a fiúk lelkesedése nagyon „lejön” a színpadról, igazán szívből énekelnek. A következő fellépés március 15-én volt, addig is folyamatosan jött egy-egy új ember, így a kezdeti tizenkettőről huszonnégyre nőtt a létszám. Ez mára valamelyest megfogyatkozott, jelenleg körülbelül tizenöt kórustag van, köztük néhány alapítóval – mesélt Anikó.

Fakezasné Domak Anikó karvezető Fotó: a szerző

A korosztály igen vegyes, ám többségben vannak a 40-70 év közöttiek, a legifjabb dalárdatag pedig Anikó egykori tanítványa volt. A tordasiak mellett az évek során gyúrói, martonvásári férfiak is bekapcsolódtak a munkába. A repertoárban a katonadalok vannak túlsúlyban, ám Kossuth-nótákat, első, második világháborús dalokat is előadnak. Ha pedig vendégségbe, fellépésre hívják a dalárdát, akkor igyekeznek a helyi jellegzetességeket figyelembe venni, olyan dalokból készülni. Így szóba jöhetnek bordalok például pincenapok keretében, ám készítettek már középkori összeállítást és huszárokról szóló egyveleget is.

A Tordasi Férfi Dalárdában a 40-70 év közötti korosztályba tartozó környékbeli férfiak énekelnek Fotó: a dalárda

A férfiak nem mindent fogadnak osztatlan örömmel, ám Anikó mindig meggyőzi őket arról, mit miért érdemes megtanulni, előadni. Nőként és karvezetőként tehát ő hordja a nadrágot, de olykor nem egyszerű a sokféle és különböző munkakörökben dolgozó férfiakkal bánni. Vannak köztük polgármesterek, más vezető beosztású emberek, így a kezdetekkor tisztázni kellett: a dalárdában Anikóé az irányítás.

A dalárda a tavaly őszi fehérvári minősítőn Fotó: Kunsági Kinga

A férfikar több versenyen, minősítőn is szerepelt már. Ugyan alapvetően nem az volt a cél, hogy eredményeket érjenek el, mégis, olykor jó megmutatni magukat, azt, hogy hol tartanak. A tagok számára is fontos a külső visszajelzés – mondta Anikó. Az Arany Páva díjat egy tiszakécskei országos minősítőn szerezték, gyimesi katonadalokkal. Ez nagy lendületet adott, akárcsak a legutóbbi kiváló minősítés. Idén is van tervük, ismét országos minősítőn szeretnének szerepelni, ám ezúttal a megyén kívül. A szakmai vélemény előrelendíti a munkájukat, még akkor is, ha nem hivatásos énekesekről van szó.

Lelkesedésük átsugárzik a közönségre

A dalárda egyik erénye a már említett lelkesedés. Ez meglátszik a fellépéseken is, s átsugárzik a hallgatóságra, a zsűrire, és még az esetleges hangbeli pontatlanságokat is felülírhatja. Már csak azért is szép teljesítmény e férfiaké, mert mindössze kéthetente próbálnak. Természetesen, ha fontos megmérettetés, szereplés előtt állnak, akkor sűrűbben gyakorolnak.

A dalárda legközelebb a március 15-ei ünnepségen lép fel, rájuk épül az egész műsor. Kaptak azonban meghívást Isaszegre, Törökszentmiklósra – lesz mire készülni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában