Szentkúti múlt

2018.01.28. 16:00

Csepp a tengerben: Bodajki kötődésű művészek az irodalmi esten

Gyanútlanul, szép versekben reménykedve érkezett a hallgatóság arra az irodalmi estre, amely a bodajki református közösségi házban zajlott nemrégiben.

R. Szolga Réka

Jankovich

Jankovich Ferenc Kossuth-díjas költő, író művei kerültek az esemény fókuszába. Az apropót a magyar kultúra napja, valamint az Ökumenikus imahét adták. A számos extrával megfűszerezett programon így a verseken felül egyéb forrásból is táplálkozhatott a lélek. Kezdődött azzal, hogy Sallayné Sziki Judit református lelkész és Horváth József plébános közösen egy rövid misét celebráltak, amelyen a meghívott vendégek, a költő két lánya, Jankovich Krisztina, Júlia, valamint unokatestvérük, Győry Franciska színésznő és az esemény vezérfonalát kezében tartó irodalmár, Bakonyi István is részt vettek.

A megjelent vendégekben egy nagyon fontos dolog közös: bodajki kötődésűek. Jankovich Ferenc egy évet élt Bodajkon, amelyet Csepp a tengerben című művében Szentkútként emleget. Ahogyan azt a két Jankovich lány mesélte, a család menekültként érkezett ide. Ezt az időszakot örökítette meg az édesapa, könyve Bodajk lakosságának háborús mindennapjait tartalmazza. Az anyai nagyapa, Győry Sándor Bodajkon hunyt el. Egy bombatalálatból származó szilánk fúródott a koponyájába. Győry Sándor és felesége a helyi temetőben nyugszanak. Az unoka, Győry Franciska a hallgatóság nagy örömére a Kenyérszegés című versből idézett. Innen hát a családtagok helyi kötődése. Bakonyi István, Bodajk város díszpolgára, az est házigazdája szintén szülővárosaként emlegeti a helyet. A veretes nyelvezetű költészet – ahogy Bakonyi István nevezte Jankovich Ferenc verseit – mellett hihetetlenül érdekes visszaemlékezéseket hallhattunk a város háborús időszakából, történelmi regényíróként ismerhettük meg a szerzőt.

Jankovich Krisztina, Bakonyi István és Jankovich Júlia meséltek az íróról az esten Fotó: Koppán V.

Krisztina és Júlia beszéltek édesapjukról, valamint felfedték a Csepp a tengerben szereplőinek valódi kilétét, kiket is sejthetünk a nevek mögött. Soraiból érezhettük az író belső vívódásait, látva a rendszer könyörtelenségét, fejtegette, hogyan érdemes magyarságunkat megélni háborús időkben. Meglepetésünkre a testvérek a Csepp a tengerben egy példányát és más könyveket ajándékoztak a városnak, amelyeket Wurczinger Lóránt polgármester vett át. A végén az is kiderült, Jankovich Ferenc unokája Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában