Bohózat a hiszékenységről

2018.01.16. 10:30

A bajusz bemutatójára készülnek Előszálláson

Az előszállási műkedvelő színjátszók tavaly nagy sikerrel játszották megyeszerte több településen is A fülemülét. Arany János költeményét Nyúl Mihály dolgozta át, s Gajdó András nyugdíjas pedagógus rendezte. Idén, a magyar kultúra napja alkalmából A bajusz című bohózatot mutatják be.

Gajdó Ágnes

l

A bajusz átdolgozott változata már tavaly, az Arany János-emlékévben elkészült, a bemutató azonban elmaradt, hiszen a színi társulat A fülemülével járta a megyét, Mezőszilastól Ráckeresztúron át Nagyvenyimig, Mezőfalvától Kisapostagig sok helyen felléptek.

Nyúl Mihály szabadon alakította Szűcs György gazda történetét, újabb jelenetekkel, tréfás poénokkal gazdagítva az amúgy sem unalmas cselekményt. Számos szereplő mozog egyszerre a színpadon, fiatalok és idősek egyaránt, s láthatóan jól érzik magukat együtt. A rendező, Gajdó András újabb és újabb instrukciókkal látja el a játszókat, ám próba közben a szereplők is hozzáteszik ötleteiket, egy-egy gesztussal, mozdulattal finomítva a rájuk szabott figurát. A táncokat Czuppon Péter tanította be.

A közös játék még összetartóbb közösséggé kovácsolja az előszállásiakat, a falu népe már nagyon várja a bemutatót. A szereplők között ott találjuk a polgármestert, az állatorvost, a védőnőt, a könyvtárost, önkormányzati képviselőket, tanárokat, mesterembereket, a Rozmaring Nyugdíjas Klub tagjait s persze kisebb-nagyobb, sőt, egészen kicsi gyerekeket is.

Próba közben a szereplők is hozzáteszik ötleteiket, egy-egy gesztussal, mozdulattal finomítva a rájuk szabott figurát. A színpad elől Gajdó András látja el instrukciókkal a szereplőket Fotó: a szerző

Néptáncbetéttel, muzsikával, énekkel színesítik a darabot, melynek főhőse, a tehetős, ám kopasz-szájú Szűcs György bátya bajuszra vágyik, s bármit megadna, ha orra alatt kiserkenne némi szőrzet. Hogy aztán beválik-e a hókuszpókusz s a varázslat, vagy az álmodozót keserű csalódás éri, kiderül hamarosan...

A bohózatot a magyar kultúra napja alkalmából, január 20-án, 18 órakor mutatják be az előszállási Kossuth Lajos Művelődési Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában