Muzeális ajándék a tengerentúlról

2017.12.13. 22:14

Műkincseket adományozott a Szapáry család

Felbecsülhetetlen eszmei értékű műtárgyegyüttest mutattak be a Magyar Nemzeti Múzeumban, amelynek adományozói az egykor Fejér vármegyében is birtokokkal rendelkező Szapáry család USA-ban élő leszármazottai.

Tóth Sándor

A Szapáry család címere a Fejér Megyei Levéltár ólomüveg ablakát díszíti

Forrás: Fejér Megyei Levéltár weblapja

A testvérpár, Gladys és Paul Szápáry apai ágon a Szapáry grófok, anyai ágon pedig a Széchényiek leszármazottai, a múzeumalapító Széchényi Ferenc gróf szépunokái. A hagyatékuk hazakerülését Szapáry György, volt washingtoni magyar nagykövet támogatta, aki az adományozott műkincseket Varga Benedekkel, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójával együtt mutatta be a múzeum dísztermében.

A most hazatért családi gyűjteményt a második világháború előtti és utáni években menekítették ki az országból.

Az adomány legkiemelkedőbb, 1869-ben festett műalkotása
Szapáry Gézáné Győry Mária grófnőt és kisfiát, Szapáry Pált
ábrázolja
Forrás: MNM

A jelentős értékű kollekció 18-19. századi festményekből, 19-20. századi eredeti kötésű fényképalbumokból s olyan történelmi értékű 18-19. századi oklevelekből áll, mint III. Károly magyar király eredeti, függő pecsétes pergamenoklevelei, I. Ferenc király 1810. évi díszes oklevele, Ferenc József 1873. évi oklevele. Az adomány továbbá több ládányi, 20. századi iratanyagot tartalmaz – köztük az amerikai Magyar Nemzeti Sportszövetség sporttörténeti dokumentumait -, és egy jelvénygyűjteményt is magába foglal.

A Szapáry család címere a Fejér Megyei Levéltár ólomüveg
ablakát díszíti
Forrás: Fejér Megyei Levéltár weblapja

A festmények többsége 18. századi, a Szapáry család muraszombati ágának férfitagjairól készült, többek között a legendás Szapáry Péterről, aki a 17. századi törökellenes harcokban Hamzsa bég fogságába esett. Művészi színvonalát tekintve a legkiemelkedőbb alkotás Franz Schrotzberg 19. század második feléből származó nagyméretű, gyönyörű festménye, amely Szapáry Gézáné Győry Máriát és kisfiát, Szapáry Pált ábrázolja. A bemutatott műtárgyegyüttest, illetve egyéb képi- és írásos dokumentumokat a konzerválást és tudományos feldolgozást követően kiállítások és kiadványok formájában a múzeumlátogatók is megismerhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában