Kultúra

2017.10.04. 10:35

Az erotikus irodalmat is boncolgatják

Izgalmas témái lesznek az idei Határon túli magyar irodalom napjai rendezvénysorozatnak: a vendégek a kortárs erotikus irodalomról és az aktuális közéleti helyzetről tartanak előadásokat.

Bokros Judit

A Vörösmarty Társaság hagyományos rendezvénye október elején a Határon túli magyar irodalom napjai, amelyre rendszerint Erdélyből, a Délvidékről, Kárpátaljáról, a Felvidékről s egy ideje Lengyelországból látogatnak el írók, költők. Amint azt Bobory Zoltántól, a társaság elnökétől megtudtuk: idén 19 vendéget fogadnak a határainkon túlról és az országból.

Az előadások, könyvbemutatók ezúttal két téma köré csoportosulnak. Ezek: „Helyzetjelentés 2017 – Politikai erőfeszítések hatásai – hangulatváltozással?”, illetve „Erotikus költészetünkről”. Előbbi kapcsán a határon túli magyar területeken tapasztalható aktuális közéleti, irodalmi állapotokról számolnak be az onnan érkezők, a kortárs erotikus, magyar költészet elemzése pedig régi kérés volt.

A mindenki számára nyitott találkozó megnyitóját október 5-én, csütörtökön 16 órakor tartják a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében. Ezután mindjárt két érdekes előadás következik: Lukácsy József az anyaország és a határon túli magyarság aktuális állapotáról, a magyar állami támogatások formáiról, rendszeréről és mértékéről ad helyzetképet. Őt a délvidéki Tari István követi, No, és akkor most mi van? című előadásával, majd Szakolczay Lajos irodalomtörténész beszél a szerelem és a szexualitás megjelenéséről a kortárs magyar költészetben, „Meghasad öled borzas pihéje” címmel. A témák között Faragó Laura énekművész énekel.

A lengyel Sutarski Konráddal 18 órakor kezdődik beszélgetés A haza kiterjesztése című új könyvéről és a költő mai feladatairól, itt P. Maklári Éva író, előadóművész működik közre.

Az irodalmi napok pénteken 10 órától folytatódik. A társaság tagjai és a vendégek aznap 18 órakor, a nemzeti gyásznapon megemlékeznek az aradi vértanúkról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában