Székesfehérvár

2017.09.12. 09:00

Ősi kerámia technika, amelyhez nem szükséges korongozás

Kovács Laura nemrég kezdett foglalkozni egy különleges kerámiatechnikával, és már hat gyönyörű hangulatlámpát készített. Arról mesélt, hogyan talált rá erre az egyelőre hobbinak számító alkotótevékenységre.

Bokros Judit

lámpakészítõ

A közösségi oldalon láttam először a fehérvári származású, jelenleg Pesten élő Kovács Laura intim hangulatot árasztó, szépen mintázott lámpáit, amelyek látványa azonnal megfogott. Kiderült: az ifjú hölgy eddig hat lámpát készített egy olyan technikával, amelyet körülbelül két éve kezdett elsajátítani Bertók Éva keramikustól.

Laura alapvetően művészeti érdeklődésű, már gyermekkorában is járt táborokba, ahol kipróbálta a korongozást. Az alkotás vágya később a fotózásban, táncos koreográfiák létrehozásában mutatkozott meg, így lett hivatása a tánc, amelyből napjainkra pilatesoktatásra váltott. Az agyagozás szeretete, vágya azonban nem múlt el, így talált rá nemrég egy ősi prekolumbián technikára. Miután ezt kipróbálta, azonnal beleszeretett, és szabad idejét azóta is e foglalatosságra szánja. Mint mondja, az alkotás öröme mellett ott van az az érzés, hogy jólesik gyúrni az agyagot, ez a tevékenység teljesen kikapcsolja és segít feltöltődni.

A technikáról Laura mestere, Bertók Éva keramikus elmondta: ez egy régi, indiánok által is használt módszer, amelyre sajátos felületkezelési módszer jellemző, nincs mázazás, korongozás. Az agyagból vékony kígyóformákat sodornak, majd ezeket kissé kilapítják, ezután összedolgozzák a darabokat a megformálni kívánt tárggyá. A mintát lyukasztó eszközökkel alakítják ki, majd a munkafolyamat végén féldrágakővel dörzsölik át az agyagot, hogy a kész forma szép, fényes legyen. Festeni nem szükséges.

A faszobrász, keramikus Éva régóta dolgozik ezzel a technikával, amelyet Barcelonában sajátított el. Jobban kedveli, mint a korongozást, könnyebb vele otthon dolgozni, megtanulni is. A kész formát természetesen ugyanúgy ki kell égetni, mint bármely más agyagtárgyat. Az alkotó foglalkozásai művészetterápiaként is hatnak, hiszen a tapasztalat szerint nagyon jó, szinte meditatív állapotba lehet kerülni a formázás során.

Az egyik különleges munkája, meghitt hangulatot varázsoló lámpája
Fotós: Kovács Laura

Mint megtudtuk, a tanítványok legtöbbjét Éva lámpái bűvölték el, így ők maguk is jellemzően ilyeneket csináltak.

Laurát már gyerekkorában is érdekelte a kerámia: korábban kipróbálta a korongozást is. Az agyagozás szeretete nem múlt el, így talált rá nemrég egy ősi prekolumbián technikára, amelyhez azonban nem szükséges korongozás. A lámpa mintáit lyukasztóval alakítja ki a felületen.

 

Akárcsak Laura, aki eddig főleg ajándék gyanánt készítette ezeket a szép tárgyakat. Később azonban más szobrokat is tervez alkotni – mesélte nekünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában