Jóízű beszélgetések

2017.09.19. 09:45

Kemence avatás Öreghegyen – Megsokszorozódik, amit a közösbe beleteszünk

Az Öreghegyi Közösségi Ház udvarán elkészült a kemence. Saját tervei alapján Schulman Csaba kemenceépítő mester építette, a fémtárgyak Kaszap István öreghegyi lakatosmester keze munkáját dicsérik.

Majer Tamás

táncika

Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója mesélte el, honnan pattant elő a kemence ötlete, igénye.

- Az Öreghegyi Nyugdíjas Klub rendezett egy kemencés sütést a Felsővárosi Közösségi Házban, s annyira megtetszett nekik, hogy „követelték”, itt is legyen egy. Az összes többi közösségünk, klubunk, mindenki nagyon pártolta ezt. A városrész önkormányzati képviselője, Östör Annamária karolta fel a kezdeményezést -mondta.

- Abban bízunk, hogy nemcsak az itteni közösségek használják majd lelkesen a kemencét, hanem családi, baráti összejöveteleket is idevonz majd. A nyugdíjasok már nagyon nagy hévvel terveznek. Elmondták, hogy novemberben tököt fogunk sütni, adventkor kalácsot – avatott be minket az Öreghegyi Közösségi Házért is felelős intézményvezető.

Néptáncosok adtak bemutatót a kemence átadásának ünnepségén

Az avatón a két öreghegyi nyugdíjasklub együtt vett részt. Kiss Lászlóné Katitól, az Öreghegyi Nyugdíjas Klub elnökétől tudjuk, hogy immár 42 éve működik szervezetük, jelenleg 112 tagjuk van. Minden egyes szerdán összejönnek az Öreghegyen, de nemcsak a városrészből keresik őket, hanem – nagy örömükre – máshonnan is csatlakoznak hozzájuk. Minden születés- és névnapot megünnepelnek, sokat járnak együtt kirándulni, múzeumba.

A Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület nagyon aktív társaság, évek óta önkénteskednek az augusztusi Királyi Napokon. Idén például a Koronázási Szertartásjáték előadásain segítették a jegyszedést és az ültetést. Szerveztek már divatbemutatót, rendszeres részvevői korosztályuk sportversenyeinek. Sok gyalogtúrát, kirándulást is szerveznek. Főzni is imádnak, a hétvégi Lecsófesztivált se hagyják ki!

Antal Istvánné, Marika (középen) irányította a sütést, legelőször albán fűszerezésű sült csirke készült Fotó: ÖKK

Tornyai Gábor atya szentelte fel az öreghegyi kemencét. A megosztás csodájáról szólt a szertartás során elmondott beszédében. – Azok az alkalmak, amelyeket itt együtt tudnak tölteni, akár kint a kemencénél, akár a művelődési ház tereiben, programjain, akár másutt, mind erről szólnak: mindenki elhozza a magáét, amit oda tud tenni a többieké mellé, a közösbe, ami által aztán mindenki gazdagodik. Egyedül mindenki keveset tud hozni, de amikor azt megosztja a többiekkel, abból már mindenki sokat tud elvinni – szólt az egybegyűltekhez a katolikus pap.

- A kemence legyen egy jel, egy szimbólum azok számára, akik idejönnek, hogy valamit mindannyian hozzá tudunk adni az egészhez. Minden alkalom, amikor együtt vannak, legyen gazdagító, örömteli, szeretetteljes alkalom, mert a szeretet által mindenki növekedni tud – adott jókívánságot is az atya a figyelmes közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában