Rós hásáná, avagy az év feje

2017.09.21. 14:15

Az ember teremtésének 5778. évfordulóját ünnepelik a kétnapos zsidó újév során

SZÉKESFEHÉRVÁR Szeptember 20-án köszöntött be a zsidó újév, melyet egészen péntek estig ünnepelnek a hitközösség tagjai.

Szanyi-Nagy Judit

Budapest, 2017. szeptember 18. Tórát olvasnak a reggeli imádságon, készülve a zsidó újévre Budapesten, az óbudai zsinagógában 2017. szeptember 18-én. Jobbrál a második Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetõ rabbija. A zsidó újév, ros hásáná idén szeptember 20-án napnyugtával kezdõdik és ezzel idõszámításuk szerint belépnek 5778. évbe.

Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

- A zsidó vallás szerint az ünnepek mindig este köszöntenek be. Az újévet két napon át ünnepeljük; az 5778. év tegnap este érkezett el – mondja Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, hozzátéve: – A keresztény újévtől eltérően nem maradunk fent éjfélig, és nem durrantunk pezsgőt. De a tradicionális ételek a mi asztalunkon is megjelennek. A rós hásáná idején a hal, valamint a pékségekből is ismert barhesz található meg az ünnepi asztalon. Ez utóbbi egy mákkal szórt, fonott kalács, melyet az újév idején gömbölyűre sütünk, és mézzel ízesítünk, annak érdekében, hogy megédesítse az életünket.

A zsidó újév során a vallásközösség tagjai számbaveszik az elmúlt időszakban véghez vitt tetteiket, valamint jó, boldog évet kívánnak maguknak és embertársaiknak. Emellett a tíz bűnbánó nap is az újévkor kezdődik. – Ha az ember rosszat cselekedett, például nem tartotta be a Tóra parancsolatait, vagy megbántotta barátait, ismerőseit, ezekben a napokban gondolkodhat el a tettein és kérhet bocsánatot ismerőseitől – részletezi Neubart István.

Szeptember 29-én pedig már a legnagyobb zsidó ünnep, a jom kippur kezdődik.

Tórát olvasnak a reggeli imádságon, készülve a zsidó újévre Budapesten, az óbudai zsinagógában 2017. szeptember 18-én. Jobbrál a második Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetõ rabbija. A zsidó újév, ros hásáná idén szeptember 20-án napnyugtával kezdõdik és ezzel idõszámításuk szerint belépnek 5778. évbe.
Fotós: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

- Ez tulajdonképpen egy huszonötórás böjtöt jelent, amely során ételt és italt sem lehet fogyasztani – folytatja a hitközség elnöke, kiemelve: – Ez alól persze kivételt képeznek azok, akik például gyógyszert szednek. De a tét nagy: itt derül ki, ki az, aki a teremtőnél a jók közé kerül.

Az újév kapcsán más szokások is léteznek az ételeken, étkezésen túl. – Ha az első napon morzsákat viszünk egy tóhoz, folyóhoz, és azokat abba beleszórjuk, megszabadulunk az elkövetett bűnöktől – mondja István. A kétnapos ünnep alatt istentiszteletet is tartanak, a vacsorát pedig leginkább családi körben fogyasztják el. Azt, hogy az istentiszteletet mikor rendezik, közössége válogatja: az első nap az irányadó, de a vallásosabb közösségek mindkét napon imádkoznak.

- Székesfehérváron is megtalálható a hagyományok egy része. A közösségi összejöveteleken műsorral vagy gyertyagyújtással, illetve süteményekkel készülünk. Az újév alkalmából a hitközségben barheszt készítettünk, melyet az idősebbeknek házhoz is vittünk – mondja az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában