Megtéríthető károk

2017.09.21. 07:00

Ha szakembert hívunk: Változás a felelősségbiztosítási feltételekben

FEJÉR MEGYE Két új kormányrendelet szerint az egyes szakembereknek egy legalább 1 millió forintos felelősségbiztosítással kell rendelkezniük.

Szanyi-Nagy Judit

A felelősségbiztosítással fedezhetők a munkavégzésből eredő esetleges károk a hálózatra csatlakozást végzőknél

Forrás: Shutterstock

A szeptemberben életbe lépett kormányrendeletek kimondják: a villanyszerelőknek, a vízszerelőknek és a vízközmű-bekötést végzőknek több előírásnak is meg kell felelniük. E szerint a hálózatokra való csatlakozást végző gazdasági társaságoknak, szakembereknek rendelkezniük kell a megfelelő képesítéssel, az előírt gyakorlati idővel, és a műszaki biztonsági hatóságnál arról is nyilatkozniuk kell, hogy az alkalmazott technológia megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek. Ez utóbbit egy formanyomtatvány segítségével tehetik meg, amelyhez az igazoló okiratokat is csatolni kell. – Az új szabályozás nem érinti a hálózati elosztó társaságok eljárását – válaszolta megkeresésünkre Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

Ez esetben kiket érint a változtatás? Miben térnek el a kormányrendeletek a régi előírásoktól? Hogyan működik a felelősségbiztosítás?

Bár a jogszabályi követelményeknek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt, a szeptemberben megjelent kormányrendeletek legszembetűnőbb előírása, hogy a bizonyos építési tevékenységeket végzők legalább egymillió forint összegű felelősségbiztosítással rendelkezzenek.

A felelősségbiztosítás

Ha a szakember másnak jogellenesen kárt okoz, azt köteles megtéríteni. Az okozott kárt csak abban az esetben nem ő fizeti, ha rendelkezik felelősségbiztosítással – amely az adott esetet fedezni tudja -, hiszen ebben az esetben a biztosítótársaság állja a költségeket.

A felelősségbiztosítással fedezhetők a munkavégzésből eredő esetleges károk a hálózatra csatlakozást végzőknél
Forrás: Shutterstock

Ki rendelkezik ezzel?

- A felelősségbiztosítást a szakembernek vagy a vállalkozásnak kell megkötnie a biztosítónál vagy alkuszánál – válaszolja megkeresésünkre Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs vezetője. Azt, hogy melyik szakember rendelkezik ilyen felelősségbiztosítással, viszonylag könnyen ellenőrizhetjük: egyrészt a két kormányrendelet azokra a víz- és villanyszerelőkre vonatkozik, akik bekötési munkálatokat szeretnének elvégezni (tehát nem minden szakemberre), másrészt a szakiknak be kell jelenteniük magukat a műszaki biztonsági hatóságnál. Ez pedig azt jelenti, hogy akik regisztráltatták magukat, szerepelnek a hatósági listán, és így felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell.

Mire vonatkozik?

- A felelősségbiztosítások alapesetben a hibás szereléssel okozott károkat térítik meg a partnereknek. Be nem fejezett, félbehagyott munkára értelemszerűen nem vonatkozik a biztosítás. Egyebekben pedig a konkrét szerződések nagyon eltérhetnek egymástól, miként az egymillió forint is csak az alsó limit. Érdemes a szakembereknek végiggondolniuk, hogy a tevékenységük adott esetben milyen következményeket vonhat maga után, s e szerint kötni meg a biztosítást – tanácsolja Lambert Gábor.

A villanyszerelőknél

- Az új törvény lehetőséget biztosít a villanyszerelők részére csatlakozóberendezés létesítésére, feltéve, ha megfelelnek a törvényben előírt személyi és tárgyi feltételeknek. Ezt a tevékenységet eddig az elosztói engedélyesek, illetve a velük szerződéses jogviszonyban álló partner kivitelezők végezhették – emeli ki Kunyik Sándorné Ibolya, a MEE Villamos Energia Társaság irodavezetője.

A vízszerelőknél

- Eddig a víz- és szennyvízcsatorna-bekötéseket csak a szolgáltató vagy annak megbízottja végezhette el. Az új kormányrendelet szerint ezt – a szolgáltatón kívül – a felhasználó a feltételeknek megfelelő külső szakemberrel vagy szakvállalkozással is elvégeztetheti – részletezi Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. sajtószóvivője, hozzátéve: – Ez azt jelenti, hogy a felhasználó a kivitelezési jogosultsággal rendelkező vízszerelők nyilvántartásában szereplő személynek is megbízást adhat többek között a következőkre: az ivóvíz-bekötővezeték kiépítésére, fertőtlenítésére, a nyomáspróbára, a működőképességi és vízzárósági próbára, a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelésére, szennyvíz-bekötővezeték létesítésére vagy a szennyvíz-törzshálózatra való bekötésére. Azonban a bekötések üzembe helyezését csak a szolgáltató végezheti el – erről a bekötés elkészültének bejelentésétől számítva 8 napon belül kell gondoskodnia.

A hatóság szerepe

A műszaki biztonsági hatóság listát vezet a feltételeknek megfelelő, regisztrációt kérő szakemberekről. Vitatott esetben eldönti a bekötési tervek alkalmasságát, és eljár akkor, ha a szolgáltató alkalmatlanság miatt megtagadja a külső szakvállalkozó által készített bekötés üzembe helyezését – mondja a szóvivő.

A felelősségbiztosítások alapesetben a hibás szereléssel okozott károkat térítik meg a partnereknek
Forrás: Shutterstock

Kiket érint a változás?

A változás akkor érint bárkit is, ha a felhasználó a bekötés elkészítésével külső szakembert, szakvállalkozást bíz meg. Ilyenkor a szolgáltató helyett a szakvállalkozó jut munkához és bevételhez, de hogy ez milyen mértékben valósul meg, azt az fogja eldönteni, hogy olcsóbb lesz-e a kívülről jövő szerelő, valamint, hogy hány szerelő és vállalkozás fogja regisztráltatni magát a hatóságnál. A munkát szakvállalkozás is végezheti, amennyiben rendelkezik olyan munkavállalóval, aki a feltételeknek megfelel. A jogszabály szerint a műszaki biztonsági hatóság szerepkörében a Budapest Fővárosi Kormányhivatal jár el – mondja Zsebők Lajos.

A vízszerelők biztosítása

- A mi vonatkozásunkban – ha a bekötést a szolgáltató végzi, ahogyan eddig – mindenféle biztosítás nélkül kötelesek vagyunk a szakszerűtlen munkából fakadó, és a gondatlanul okozott kárért is felelősséget vállalni. A gondatlanul okozott kár sokféle lehet: például a munkagödör dúcolatának elhagyása miatti építménykár, személyi sérülés, vagy a közüzemi hálózatok megsértése, elszakítása – részletezi a Fejérvíz Zrt. sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában