Mozduló és álló képek

2018.09.22. 17:00

Végéhez közeledik a lepsényi jubileumi kulturális hét

Dokumentumfilm és alkotóműhely. Két jelentős esemény az elmúlt napokból, a XV. Lepsényi Kulturális Hét keretein belül.

Borsos György / Szanyi-Nagy Judit

Az Ősi Kovács Alkotóműhely tagjai Lepsényben jártak Fotó: BGY

Negyvenöt évvel ezelőtt forgatta Mezőszentgyörgyön és Lepsényben az MTV a Hova lett a Dalárda? című dokumentumfilmet – ebből az alkalomból újra levetítették a filmet Lepsényben. A kulturális hét szervezői, Borsos György és Sütő Krisztina az előadásra felkutatták és meghívták a filmben szereplő akkori személyeket. A több mint félszáz néző közösen tekintette meg a filmet, a szereplők örömmel ismerték fel magukat, illetve régen látott barátaikat, a korosztálybelieket. A film burkoltan azt boncolgatta – Moharos József egykori mezőszentgyörgyi református tanító jóvoltából –, hogy 1973-ban mi minden valósult meg Lepsényben és Mezőszentgyörgyön, milyen az emberek hangulata és miért elégedetlenek a fiatalok. Csapó János a lepsényi tűzoltózenekarról és Lepsényi Pergel Gézáról (sic!) ejtett pár szót, míg Berta Annamária két tanulmányt bocsátott az érdeklődők rendelkezésére, melyben a két település 1945 utáni helyzetét elemzik. A filmben szereplők közül többen bemutatkoztak és életük alakulásáról beszéltek. Az est végén elhangzott több ötlet is, melyből egyértelműen kiderült, van igény a régebbi korok embereinek megismerésére – főleg, ha azok helyiek és ismerősök –, az adott kor felelevenítésére. Így kijelenthető: folytatása következik.

Az Ősi Kovács Alkotóműhely tagjai Lepsényben jártak Fotó: BGY

A kultúrhét folyamán az Ősi Kovács Alkotóműhely művészei is bemutatkoztak. Munkásságukat Bálint Lászlóné Langer Gabriella lepsényi festőművész kiállítása apropóján ismertük meg. Itt Brilló Erzsébet festőművész, valamint az alkotóműhely kitalálója, Ősi Kovács Imre festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja is bemutatkozott. Mindhárom alkotóra jellemző a természet hű ábrázolása, állandó témák a fák, a bokrok, a vizek. Az est hátterét egy szomorú, elgondolkodtató zene dallamai alapozták meg. Elhangzottak felolvasott versek, történetek, melyeket az alkotóműhely „irodalmi szekciója” közvetített számunkra. A versek mellett a közreműködők megmutatták: énekelni is tudnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában