A város rendelte meg az irtást

2018.09.21. 07:00

Vége a szúnyoginváziónak! Csütörtök este három repülő végezte a gyérítést

Remélhetőleg véget ért a szúnyogok fehérvári inváziója, a vérszívókra csütörtök este „légi csapást” mértek.

B. Kiss László

A pilóták a felszállás előtt összehangolták az akciót

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt napokban az alkonyati órákban nem volt tanácsos kimenni az utcára a megyeszékhelyen. A napnyugtát megelőző időszakban ritkán látott tömegben támadtak a szúnyogok. De a vérszívók csíptek nappal is, ami végképp nem megszokott. A szúnyogok szeptemberi inváziójának azonban vége: a fehérvári önkormányzat – a Városgondnokságon keresztül történt – megrendelésének eleget téve csütörtökön 17 órakor három sárga színű, nagy testű AN2-es típusú repülőgép emelkedett magasba a kisapostagi reptérről, hogy leszámoljon a fehérváriaknak annyi kellemetlenséget okozó, elszemtelenedett rovarokkal. A Kisapostag mellett elterülő repülőtéren a Fejér Megyei Hírlap két munkatársa is ott volt.

A gyérítési akció előtt és után is csípésszámlálást végeznek

Júniusban volt az első

A reptéren találkoztunk Aradi-Huba Orsolyával, a Városgondnokság referensével, aki elmondta: az idei első szúnyoggyérítést június elején tartották Fehérváron. Ezt ugyancsak a Városgondnokság rendelte meg a város felkérésére. Az idei második gyérítést a katasztrófavédelem végeztette, az időjárás miatt kéthetes csúszással. Aztán bejött a kánikula, és a szúnyogokkal nem volt baj. A szeptemberi nagy esőzések hatására azonban ismét megjelentek a pangó vizek, s a nyarat idéző melegben kikeltek a lárvák.

A Városgondnokság munkatársától azt is megtudtuk, hogy minden gyérítés előtt és után csípésszámlálás történik, amit a rovartanban jártas szakember, entomológus végez.

A rovarirtó szert ilyen szórófejekkel juttatták ki a gépek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A repülőtérről telefonon értük utol Fekete Gábort, a gyérítést végző Corax Bioner Zrt. üzletág igazgatóját, aki kérdéseinkre válaszolva elmondta: a három repülőgép a város területét jelentő 3000 hektárra összesen 1500 liter szúnyogirtó szert szór ki. A cég által gyártott szer hatóanyaga a delta metrin, ami csak rovarokra ártalmas.

 

Mivel azonban alacsony a szer koncentrációja, így nem pusztulnak el tőle a méhek sem, amelyeknél a hatására tájékozódási zavarok léphetnek fel. (A méhészeket a szúnyoggyérítésről előzetesen értesítették – tette ehhez hozzá Aradi-Huba Orsolya.)

80 percig az égben

A pilóták a felszállás előtt összehangolták az akciót
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Mihály, Páli Attila és Sütő Gergely vezette a három repülőgépet, amelyek napnyugta előtt körülbelül nyolcvan percig röpködtek Fehérvár fölött. A gépek – tudtuk meg Molnár Mihálytól – ötven-száz méter magasan szálltak, óránként 150 kilométeres sebességgel. Olyan gyorsan? – kérdeztük meglepődve. Olyan lassan – hangzott a pilóta válasza.

A fehérvári szúnyogokra mért csütörtöki légicsapás egyébként mintegy 6 millió forintba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában