Döntés

2018.03.20. 07:00

Változott a törvény, de tudnak-e erről a társasházkezelők?

Jelentős módosításokat hajtott végre a társasházi törvényen az országgyűlés, ezekről a társasházkezelők többsége vélhetően semmit sem tud.

FMH

A változásokról nem biztos, hogy minden közös képviselő értesült

Forrás: FMH-archív

Az Országgyűlés tavaly december 12-ei ülésnapján fogadta el a 2017. évi CLXXXVI. számú, a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel és az egyes hatósági eljárások egyszerűsítésével összefüggő törvények módosításáról szóló törvényt – hívta fel figyelmünket Markotán Tibor közös képviselő.

A változások köre az idei évben azzal indul, hogy a legfontosabb okiratokat ügyvéddel vagy kamarai jogtanácsossal ezután hitelesíttetni kell, illetve egy esetleges bírósági tárgyaláson a társasház jogi képviselete kötelező. A legfontosabb változás azonban, hogy 2019. január elsejétől a társasházak tulajdoni törzslapjaira fel kell vezetni a közös képviselő, a házkezelője vagy az intézőbizottság elnöke nevét, pontos elérhetőségét. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a munkájukat üzletszerűen végző tisztségviselők, hanem a magánszemélyként feladatot vállalók nyilvántartása is megtörténik.

A változásokról nem biztos, hogy minden közös képviselő értesült
Forrás: FMH-archív

A törvényalkotónak ezzel az a szándéka, hogy javítsa a társasházak működésének átláthatóságát, a jegyző által gyakorolt törvényességi felügyelet hatékonyságát. Amennyiben a társasház lakóközössége által megválasztott tisztségviselő a jogszabályban előírt határidőn belül nem kezdeményezi a nyilvántartásba vételét az ingatlanügyi hatóságnál, a közgyűlés azonnali hatállyal felmentheti.

Az éves pénzügyi mérleg benyújtása pedig ezután minden társasháznak kötelező teendője lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában