Székesfehérvár

2017.10.18. 20:38

V4-ek: Együttműködés és egyetértés van az országok között

A visegrádi négyek honvédelmi miniszterhelyettesei fehérvári találkozójukon egyeztettek az európai képességek megerősítése érdekében vívott kezdeményezésekről, az európai védelmi alapról és a fejlesztési költségekről is.

S. Töttő Rita

A képen a házigazda Vargha Tamás búcsúztatja a cseh és a lengyel miniszterhelyetteseket

Fotó: Pesti Tamás

Vargha Tamás miniszter-helyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára volt a házigazdája a Székesfehérváron megrendezett kétnapos V4 Miniszterhelyettesi Találkozónak. Az eseményen Tomasz Szatkowski lengyel, Róbert Ondrejcsák szlovák és Jakub Landovsky cseh miniszterhelyettesek társaságában tartott sajtótájékoztatón elhangzott: együttműködés és egyetértés van az országok között, ezért sikeres a visegrádi négyek kapcsolata.

- Az elmúlt két évben sokat tettünk együtt a schengeni határokért, amelyek megvédése a magyar elnökség ideje alatt is fontos maradt. A kétnapos találkozó célja az volt, hogy a legfontosabb biztonsági- és védelempolitikai kérdésekről egyeztessünk, áttekintsük az együttműködésünk elmúlt egy évét – mondta a házigazda, s elárulta: a találkozón szó esett a NATO napirendjén lévő kérdésekről, valamint az Európai Uniós védelmi együttműködésről is. – Üdvözöljük, hogy mind a NATO, mind az Unió az elmúlt időszakban felismerte, hogy igenis van szerepe Európa biztonságának megteremtésében és védelmében akkor is, ha a bevándorlás és biztonság más típusú kihívás volt, mint amire a NATO, mint szövetséges, készült.

A képen a házigazda Vargha Tamás búcsúztatja a cseh és a lengyel miniszterhelyetteseket
Fotós: Pesti Tamás

Vargha hangsúlyozta: fontos támogatni azokat a kezdeményezéseket az unión belül is, amelyek a határok megvédésére irányulnak.

A védelmi költségvetések növelése NATO alapelv, hangzott még el a tájékoztatón – az elvárás pedig az, hogy a tagországok GDP-jük 2 százalékát fordítsák védelmi célokra. A házigazda miniszterhelyettes kiemelte: a honvédelmi büdzsé 20 százalékát fogják fejlesztésre költeni, s noha az a cél, hogy ezt 2024-ig érjék el az országok, Magyarország már 2018-ra teljesíteni fogja.

- Ezekkel az összegekkel jól kell tudnunk sáfárkodni – szögezte le a magyar házigazda, hozzátéve: az egyeztetések során szóba került a visegrádi négyek közös európai uniós harccsoportjának felállítása is, amelynek kitűzött határideje 2019.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában