hivatásukat ünneplő emléknap

2018.06.19. 14:28

Tündérek a gyermekek körül – a védőnőket ünnepelték

A védőnői szolgálat elődje, a Stefánia Szövetség 103 évvel ezelőtti megalakulása alkalmából ünnepelték hétfőn a Fejér megyei szakemberek a védőnők napját. Sokan méltatták őket, ígéretet is kaptak.

S. Töttő Rita

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

„Kiváló Védőnő” elismerésben részesült kedden a Védőnők Napja alkalmából Zsuppánné Kucsera Mónika, seregélyesi, Veszeli Józsefné, iváncsai, Gombos Tímea sárbogárdi, Komjátiné Kas Henriett, móri iskolai, valamint Kovácsné Simon Zsuzsa, fehérvári védőnő.

Az ünnepségen Gál Gabriella, kislángi védőnőt is köszöntötték, aki Budapesten, a Védőnők Napján kistelepülés kategóriában az „Év Védőnője” elismerést kapta. A hivatás képviselőit ünnepelték most e nap alkalmából.

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Immár 103 éve, egy civil kezdeményezésnek köszönhetően jött létre a védőnői szolgálat, melyet akkor Stefánia szövetségnek hívtak. A szervezet megalakulásának napja, június 13-a vált mára a Védőnők Napjává, melyet országosan, majd ezt követően a megyékben is megünnepelnek. Fejér megye védőnőit hétfőn köszöntötték a Magyar Király Szállóban, ahol Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke visszatekintéséből kirajzolódott: a Stefánia Szövetségből alakult később az állam által elismert szolgálat.

- Felértékelődött a gyermekek szerepe a társadalomban, ugyanis hatalmas volt a csecsemőhalandóság. Ebben az időben a babonák ellen küzdöttek a védőnők, akiket tündéreknek is neveztek irodalmi művekben – majd rávilágított: ma is kevés gyermek születik, ám ma a babonák inkább a nem hiteles információk túláradásával érkeznek, a védőnőknek ezek ellen kell küzdeni.

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Bokorné Sike Erika, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke pedig így fogalmazott: – Rendkívül komoly feladat hárul a védőnőkre, hiszen ők az életünk részesei a kezdetektől. Fontos és szép hivatás a védőnői pálya, s szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét rá, hogy egyre többen válasszák majd ezt a hivatást – majd pedig megköszönte a Fejér Megyei közgyűlésnek és Székesfehérvár önkormányzatának, hogy támogatták az ünnepséget.

Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója a születésnél jelenlévők és a kisgyerekek gondozásában résztvevők évezredes megbecsüléséről szólt, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere pedig – amellett, hogy kiemelte a szolgálat Hungarikum jellegét -, hangsúlyozta: a 21. század egyik fő feladata a családok – akár egyszülős családok – segítése, amelyben a védőnők felbecsülhetetlen részt vállalnak.

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen elhangzott: körülbelül 200 védőnő dolgozik ma Fejér megyében, s minden negyedik tartósan helyettesít. A Magyar Örökség díjas és Hungarikum besorolást kapott védőnői szolgálat olyan elismerés, melynek súlya van, amit a védőnők viselnek. Ám sok problémával is küzdenek: az országosan 400 üres állás rányomja a bélyegét a munka minőségére.

Emellett szóba került az: régóta küzdenek azért, hogy a védőnői szolgálat is a szakdolgozói bértábla alapján kapja az illetményét, és ne legyenek elmaradva a pályakezdők 50 ezer, a nyugdíj előtt állók 150 ezer forinttal. Szánti Istvánné a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos szervezete nevében az ünneplőknek elmondta: megkezdték a tárgyalásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az államtitkársággal, s határozott ígéretet kaptak egy olyan koncepció kialakítására, amely kedvező a védőnőkre nézve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában