Egyedülálló buszok a honvédségnek

2018.03.23. 21:00

Talpra állt a székesfehérvári Ikarus!

Kettős okból is ünnepi volt pénteken Fehérváron  a Városház téri esemény. Új buszokkal gyarapodott a honvédség, s a járműveket a fehérvári Ikarusban gyártották.

B. Kiss László

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Pénteken 15, a fehérvári Ikarus gyárban készült autóbusszal gyarapodott a Magyar Honvédség. A zöldre festett járműveket péntek délután felsorakoztatták az Országalma körül, ahol az átvétel alkalmával rendezett ünnepséget tartották. A honvédség az utóbbi negyedszázad legnagyobb és legátfogóbb fejlesztési programja, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében számos új eszközzel, képességgel gyarapodott eddig is, és – mint azt ünnepi beszédében Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta – fog még gyarapodni. Ennek a programnak a keretében rendelték meg a buszokat melyeket – a HM Currus Zrt. tervei alapján – a fehérvári Ikarusban gyártanak le. Az idén összesen negyvenet, jövőre pedig további hatvanat.

A honvédség összesen százat rendelt a Fehérváron gyártott buszokból
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Felemelő érzés volt látni, ahogy a megyeszékhely főterén az emberek rácsodálkoztak, rámosolyogtak az oda érkező buszokra – fogalmazott a mikrofon mögött Vargha Tamás miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, aki felidézte, hogy volt idő, amikor a világ legnagyobb buszgyártói között tartották számon az Ikarust, és az összes csuklós busz kétharmada hazánkban készült.

Korszakhatárhoz érkeztünk, az Ikarus talpra állt

Cser-Palkovics András polgármester pedig arról beszélt, hogy a város három olyan vállalattal is büszkélkedhetett, amelyek meghatározóak voltak a magyar gazdaság számára. A Köfém és a Videoton sikeres cég maradtak, az Ikarus esetében azonban sokak számára úgy tűnt, nem fogunk többé hallani róla.

Korszakhatárhoz érkeztünk, az Ikarus talpra állt – mondotta beszédében Széles Gábor, az Ikarus Járműtechnika Kft. elnök-vezérigazgatója, majd azzal folytatta, hogy az új buszok NATO kompatibilisek, s hozzájuk hasonló nem létezik. Multifunkcionális járművek ugyanis, amelyek néhány óra alatt átalakíthatók. Csapat mozgatására, tucatnyi sebesült szállítására éppúgy alkalmasak, mint törzsvezetési busznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában