A magyar ízvilág is megjelent menüjükben

2018.07.19. 20:00

Séfek világversenye: székesfehérvári gasztrosikerek Malajziában

Öt óra – ennyi ideje volt a főként fehérváriakból álló csapatnak a World Association of Chefs Societes (World Chefs) világkongresszusának versenyén arra, hogy olyat alkosson, amitől a zsűri megnyalja mind a tíz ujját. Így is lett: erős versenyben jó helyezéssel, valamint sikerélményekkel és önbizalommal tértek haza. Erről mesélt a Fejér Megyei Hírlapnak Volenter István és Adamek Balázs.

S. Töttő Rita

Az egyik legnagyobb gasztronómiai szakmai közösség, a 105 tagország 10 millió szakemberét egybefogó World Association of Chefs Societes malajziai világversenyén remekeltek a fehérvári szakácsok múlt hét végén: Volenter István készítette fel Adamek Balázs séfet és Murányi Mercédeszt, akik egy, öt óra alatt elkészített négyfogásos ételsorral remekeltek a megmérettetésen. A szakácsok versenyén – amelynek magyar háromfős csapatából ketten fehérváriak – a svédek nyertek, a mieink pedig a tizedik helyet érték el. István és Balázs arról mesélt, mi volt a tányérokon és milyen élményekkel tértek haza.

A székesfehérvári menü

– A világ szakácsszövetsége kétévente írja ki ezt a versenyt, melynek mostani, húszcsapatos döntőjét selejtezők sora előzte meg – meséli Volenter István. A végső finálén tehát 20 ország vett részt. – Egy éve kezdődött a felkészülés Prágában. Utána, a selejtezők során folytatódott a kihívás a fogások kibővítésével – a menüsorhoz ugyanis vegetáriánus ételt is adtak. – Ez utóbbi lett a hideg előételes első tányér, melynél kötelező alapanyag volt egy különleges minőségű kaviár, illetve választani kellett a zöldség- és gyümölcspürékből, illetve a mikro-salátákból is egyet – sorolja a Bocus d’Or-t többszörösen is megjárt Volenter István. A csapat lime-mal és olívaolajjal pácolta a kaviárt. A tányéron emellett körtével töltött zelleres ravioli volt, valamint szifonnal habosított zöldség velouté, azaz zöldséges-fűszeres mártás. – Volt még rajta fehér spárga, melyet gyömbérzselébe tekertünk, illetve zeller majonéz és egy kis tortácska, melyet tengeri algával, tojáskocsonyával és zöld spárgasalátával ízesítettünk.

Volenter István, Murányi Mercédesz és Adamek Balázs képviselték a magyarokat a séfek versenyén.
Fotó: Volenter István

A második tányér kötelező alapanyaga egy hal, a halibut volt, amely egy óriás lapos hal. Más megkötés nem volt, mint hogy meleg előételként kellett tálalniuk a séfeknek. A hal filéjét citrusos ízvilággal készítették el a fehérváriak: göngyölt halibut filé lett belőle citrusos halszósszal. A körete uborkasaláta volt tengeri algákkal, illetve karfiolkrém és rizs ropogós, melyet kicsit ázsiai ízvilággal készítettek.

Ám mivel Malajzia muszlim ország, ezért a sertés és az alkohol használata tilos volt a verseny során. Egy kivétel volt, a bor, melyet használtak is a fehérváriak: a hal mártásánál és a főételnél egyaránt. Ez utóbbiról, azaz a harmadik tányérról így mesélt István:

– Kaptunk borjúhátszínt, nyelvet és szeletelt csontos borjúcsülköt. A hátszínből készített Balázs és Mercédesz egy fekete curry-vel ízesített és gombába tekert borjúhátszínt. A csülök pedig füstölt fűszerekkel, füstölt olívával, citrusokkal volt ízesítve. A nyelvből különleges, rétegzett étel készült, paprikazselével felváltva, melynek köszönhetően szép piros-barna kombinációban kerülhetett a tányérra – tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elárulta, hogy azért igyekeztek kevéske magyaros ízvilágot is csempészni a verseny menüsorába: füstölt paprikával ízesítették ugyanis a borjúmártást.

A főfogás
Fotó: Volenter István

A desszertté volt a negyedik tányér, melyet speciális csokoládé alapanyaggal, illetve zöldség- és gyümölcspürével készítettek. – Mangót és calamansi pürét használtuk. Ez utóbbi olyan citrusféle, amely talán a sárga grapefruit és a lime keverékeként írható le. Emellett kötelező volt még a tea használata is az édességnél. Így került a zsűri elé a magyaroknak köszönhetően egy mangó és egy calamansi sorbet, valamint egy csokoládé mousse különleges fehér csokoládés bevonattal, illetve gél állagú teagyönggyel díszítve.

Izgalmas alapanyagok, különleges szakmai kreativitás jellemezte a magyarok tányérjait. Ezekből minden fogás esetén tizenkettőt kellett a zsűri elé tenniük – azaz összesen negyvennyolcat, öt óra alatt. Elképesztő teljesítmény ez, melyet Adamek Balázs óriási élményként és kihívásként élt meg.

A desszert
Fotó: Volenter István

– Nagy élmény volt, életem legnagyobb kihívása! – mondta Balázs, immáron Magyarországon, hát mögött hagyva Malajzia, Kuala Lumpur izgalmas és egyben félelmetes világát. – Prágában, a selejtezőn még nem is álmodtam arról, hogy kijuthatunk ide, hiszen olyan pici ország vagyunk. Mégis, most kiderült, hogy igenis van helyünk a legjobbak között!

Adamek Balázs nevét továbbra is érdemes megjegyezni, hiszen ezzel a világméretű megmérettetéssel még nem fejezte be: – Megyek, mindig csak előre, még többet bizonyítani, sikert elérni, ez a cél – tette hozzá. Balázs keresi az új kihívásokat, melyek között ott a szakács világbajnokság, a szakácsolimpia is. Nekünk, fehérváriaknak szerencsénk van, mert Volenter István és Adamek Balázs étkeit egyébként a mindennapokban is kóstolhatjuk azokban a fehérvári éttermekben, melyekben dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában