A vásárlást kedvelik

2018.09.23. 18:00

Sok apa szívesen maradna otthon gyermekével, de anyagilag megterhelést jelentene

Az SOS Gyermekfalvak apákat kérdezett meg apaságukról. Kiderült, minden második édesapa szívesen otthon maradna a kisgyerekkel, ám sokszor épp az anyagi okok miatt nem tehetik meg.

FMH

Fontos a minél több, apával együtt töltött idő is Fotó: pixabay

Az SOS Gyermekfalvak online felmérésében 1000 olyan apát kérdezett meg, akik 0–18 éves korú gyereket nevelnek országszerte. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire elégedettek az apák a gyerekükkel töltött idővel, milyen, a nevelésükkel kapcsolatos feladatokban vesznek leginkább részt. Minden második férfi úgy gondolja, hogy megfelelően kiveszi részét otthon a háztartásbeli feladatokból, 46 százalék azonban úgy érzi, nem tölt elég időt a gyerekével.

Túl nagy anyagi megterhelés

A válaszadók 14 százaléka volt valamilyen gyermekgondozási támogatáson (TGYÁS-on, GYED-en vagy GYES-en) otthon a gyerekkel, ugyanakkor szívük szerint ennél jóval többen töltenének hosszabb időt a gyerekkel: minden második apa szívesen maradna otthon a kicsivel. Azok közül, akik nem mennének valamilyen gyermekgondozási segélyre, a leginkább visszatartó ok az, hogy túl nagy anyagi megterhelést jelentene a családnak az apa fizetésének kiesése, illetve a férfi úgy érzi, munkája miatt ezt nem engedheti meg magának. A megkérdezett apák 31 százaléka viszont azért nem maradna otthon a gyerekkel, mert úgy gondolja, a kicsinek az anyja mellett a helye az első években.

Fontos a minél több, apával együtt töltött idő is Fotó: pixabay

A háztartásbeli feladatok közül legtöbben a bevásárlást végzik a legszívesebben (85 százalék), ezt követi a főzés és a rendrakás (60 százalék), de a mosogatást és a takarítást is minden második apa szívesen végzi. A gyerekkel kapcsolatos teendők közül leginkább a fürdetést (87 százalék), valamint a kisgyerekkel való sétálást (81 százalék) szeretik az apák, ám sok férfinak az altatás (75 százalék) és a pelenkázás is (66 százalék) kedvelt tevékenység. A gyerekkel való sportolást az apák 61 százaléka szereti, az öltöztetésben 58 százalékuk vesz részt szívesen.

A felmérésből kiderült az is, hogy az apák fele szeretné, ha nemcsak az anyák napját, hanem az apák napját is ünnepelnék az óvodában, iskolában. Látszik tehát, hogy az apák egyre aktívabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában