Céklás, narancskrémes

2018.09.22. 18:00

Ránézésre látszik: ez a torta illik az őszi színkavalkádba

Ízlelgessük a szemet (is) gyönyörködtető sütemény nevét: céklás narancskrémes torta.

Szanyi-Nagy Judit

Vékony brownie alap, vastag krém, rajta narancshéjjal

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A sütemény alapja egy kevert tészta, amelyben egy arányban van cékla, barna cukor, egy kevés vaj és liszt – szóval minden olyan összetevő, amely egy hagyományos kevert tésztához kell, az extra ízt adó céklán felül. Mindemellett az alap számos csokipasztillát is tartalmaz, hogy a brownie-hoz hasonló állaga legyen. A tetején lévő krém mascarpone, tejszínhab, narancslé és reszelt narancshéj keveréke, melyet egy nagyon kevés zselatinnal rögzített a készítő, Gyüre Rózsa, a Vértesi Erdő Zrt. kereskedelmi előadója. Aki még nem készített brownie-t, annak hoztunk itt egy receptet.

Egyszerű, megfizethető és fenséges!

Hat adaghoz 300 g étcsokoládé, 10 dkg vaj, 4 darab tojás, 30 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 14 dkg finomliszt, a tepsi kikenéséhez pedig 1-1 evőkanál vaj és finomliszt kell. Az elkészítés során először olvasszunk fel a vajjal 26 dkg étcsokit. Közben egy másik tálban keverjük öszsze a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. A két maszszát ezt követően keverjük öszsze, majd az elegybe szitáljuk bele a lisztet. A tésztát öntsük kivajazott, kilisztezett tepsibe, majd össze-vissza szórjuk bele a maradék, feldarabolt étcsokoládét. Süssük meg előmelegített sütőben.

Vékony brownie alap, vastag krém, rajta narancshéjjal
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az állagát tekintve nem szükséges, hogy átmenjen a villateszten – azaz a tészta kicsit rátapadhat a hústűre, villára –, mert ahogyan hűl, úgy szilárdul meg egyre jobban a sütemény. Ha nem a narancsos torta alapjának szánjuk, ehetjük önmagában, de fagylalt társaságában is. Amennyiben tortaalap lesz belőle, törekedjünk a keményebb állagra, hogy a tetejére kerülő krémet, díszítést biztosan megtartsa, még akkor is, ha végül egy vékonyabb verziót választunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában