Sportbarátság futás

2018.07.18. 09:00

Három országot érintve futnak a Pusztaszabolcsról elrajtolt futók

A nagy készülődés után kedden reggel vágott neki a Sportbarátság futás első csapata a Pusztaszabolcs és Balony közötti távnak.

Bokros Judit

Balonyig tapasztalt futók indultak el Pusztaszabolcs központjából

Fotó: Koltai Zsuzsanna

Három ország, egy nemzet – ezzel a mottóval szervezték meg a Sportbarátság futást, amely három települést érint és összesen 430 kilométert foglal magába. Az apropót évfordulók szolgáltatták: Pusztaszabolcs és a felvidéki Balony között egyéves a testvértelepülési kapcsolat, a partiumi Kisiratost 200 éve alapították újra, Pusztaszabolcs pedig 10 éve kapott városi rangot. A futócsapat júniusban tartott találkozót a megmérettetés kapcsán, s a tagok azóta is folyamatosan készültek. A Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány részéről Czöndör Mihályné Katalintól megtudtuk: az idősebb, már maratoni távot is futott résztvevők mellett lelkes fiatalok is csatlakoztak a váltófutáshoz. Hasonlóra egyébként korábban volt már példa, de ilyen, három települést érintő vállalkozás még nem történt.

Balonyig tapasztalt futók indultak el Pusztaszabolcs központjából
Fotó: Koltai Zsuzsanna

A tapasztalt futókat – név szerint Barics Irént, Csombók Pált, Horváth Zoltánt, Ádám Lászlót – kedden Csányi Kálmán polgármester búcsúztatta, lelkesen drukkoló helybeliek társaságában. Aznap délelőtt 11 óra körül Csákvárnál járt a csapat – tájékoztatott Koltai Zsuzsanna kommunikációs munkatárs. Azt pedig ismét Czöndörné Katalin mondta el: a csapat az első nap Nagyigmándig jut,

onnan halad tovább a 160 kilométerre lévő Balonyba szerdán. Balonyban helyi futókkal – Szabó Mónika, Skodová Lenka, Johancsík Réka, Peöcz Bálint – bővül a csapat. Ők és Dobrán Anikó, Nagy Ákos, Somogyi László, Ferenci Tamás, valamint a négy idősebb sportoló váltófutással érkezik vissza csütörtökön Pusztaszabolcsra. A csapatnak a tervek szerint Velencétől szabolcsi kísérői is lesznek.

A futókat aznap este vacsorával vendégelik meg a Hagyományok Házában, s a közös beszélgetésen élménybeszámolóra is lesz lehetőség. A futás pénteken folytatódik, akkor Mártély a napi cél, a Pusztaszabolcstól 270 kilométerre fekvő Kisiratos testvértelepülésre pedig szombaton futnak be a résztvevők. A pár kilométerre lévő Nagyiratostól még helyi futók csatlakoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában