A bekerítetlen, romos ingatlanok veszélyei

2019.06.20. 11:30

Küzdenek a pusztaszabolcsi kisfiú felépüléséért

„Betontömb zuhant a kisfiúra” – tudósított hétfőn, az esti órákban egy internetes portál elsőként a balesetről, amelynek híre tizenkét órán belül bejárta az országos médiát.

Sági Zoltán

A baleset Határ utcai helyszínének felvételein az egykori melléképület hol térd-, hol derékmagasságú betonfalazata látható Fotó: Pusztaszabolcs

Az eset közösségi felületeken kialakult visszhangjában kezdettől három alapzönge keveredett: a részvét, a felháborodás és a kétkedés. Sokan, tán a legtöbben, egy-egy fohászt mormoltak el az állami gondozott, gyámságban nevelkedő kisfiúért, de sokan azonnal felelőst kezdtek keresni, míg az örök gyakorlatiasak azt firtatták: hogyan lehet egyáltalán túlélni azt, ha valakinek mázsás betontömb zuhan a fejére?

A baleset Határ utcai helyszínének felvételein az egykori melléképület hol térd-, hol derékmagasságú betonfalazata látható, amelynek kimozdult szakasza dőlt a betonfalazatnál játszó gyermekek közül épp a balesetet szenvedett 12 évesre. Mivel ebben a korban egy gyermek már magasabb, mint a kérdéses betonfalazat, az elemi logika szabályai szerint a kisfiút nem álló helyzetben érhette a baleset, de azt is nehéz világosan elképzelni, hogy – amint az első híradások állították – a fal tetején ugrálva mozdult ki alatta egy rész és dőlt a fejére. A baleset rekonstruálása természetesen a szakértők feladata, akik közigazgatási hatósági eljárás keretén belül vizsgálódnak. Ami bizonyos: Kovács Zoltánnak, a kisfiú közelében tartózkodó tanárának köszönet jár a gyors segítségért, míg a balesetet szenvedett kisdiák felépüléséért jelenleg is a Heim Pál Gyermekkórházban küzdenek, ahová a súlyos sérültet helikopterrel szállították be.

A hétfői baleset helyszínének az előtörténete sem szokványos. 2013. január 23-án lett szintén országos hírré: „felrobbant egy családi ház Pusztaszabolcson”. Röviddel az időközi polgármester-választás után, az új polgármester hivatalba lépésének első napján történt kazánrobbanás a Határ utca és a Szilágyi Erzsébet utca sarkán, ahol a romok alól a szomszédok akkor két idős sérültet szabadítottak ki. Azóta a ház romjait eltakarították, az ingatlan rendezett összképet mutatott, a területen maradó épületelemek pedig, laikusként, kívülről masszívnak, stabilnak tűntek – egészen a hétfői baleset bekövetkeztéig.

A baleset Határ utcai helyszínének felvételein az egykori melléképület hol térd-, hol derékmagasságú betonfalazata látható
Fotó: Pusztaszabolcs

A drámai események tempója más, mint a hivataliaké. Más tempóban dől el egy betontömb, mint egy hivatalos ügy. Pusztaszabolcs jegyzője kedden azzal kezdte a napot, hogy a városi közterület-felügyelettel közösen felkereste a helyszínt, és elkészítette azt a dokumentációt, amit a járási építési hatósághoz kell benyújtani annak érdekében, hogy az megindítsa azt az eljárást, amelynek eredményeképpen az ingatlan tulajdonosai az elbontásra kötelezhetők. Akiket, ha határidőre nem tesznek eleget e kötelezettségüknek, még ekkor sem az önkormányzat számoltathat el, hanem a NAV, amelynek hivatalnokai a jog érrendszerében görgetik tovább az ügyet.

A teljességhez hozzátartozik: a hasonló bejelentésekre a hatóságok rendszerint rögtön reagálnak és a határozat is megszületik az előírásos 20 napon belül – de ha végrehajtásra kerül a sor, a foganatosítás joga már nem az elrendelő hatóságé. Szabatosan: mivel magáningatlanról van szó, az önkormányzatnak mindössze bejelentési joga van a járási hivatalnál, a jókarbantartási kötelezési eljárás megindítása érdekében. Ha az önkormányzati bejelentés nyomán a helyszínen vizsgálódó járási építési hatóság arra jut, hogy az ingatlan valóban baleset- és életveszélyes, akkor erről határozatot hoz, amelyben – adott határidővel – bontásra kötelezi a tulajdonost.

De ha a tulajdonos nem elérhető, vagy nem együttműködő, akkor a végrehajtást átadják a NAV-nak.

Ám ahogy minden, egyszer ez a folyamat is véget ér – erre a példa szintén pusztaszabolcsi. Nagy Éva jegyzőtől a fentieken túl megtudtuk: egy korábban megindult hasonló eljárás eredményeképpen pont a múlt héten bontottak el egy kidőlt falú, veszélyesnek ítélt épületet a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcában. Pusztaszabolcson egyébként a 2300-ból összesen nyolc ingatlan romos, amelyek közül hat esetében már megszületett a bontást elrendelő határozat. Kedden elindult az eljárás a Határ utcai ingatlanon is, amely talán épp azért lett a baleset helyszíne, mert rendezettnek tűnt, a veszély így nem volt szembeszökő – mint a többi ingatlan esetében. A jegyző elmondta még: Pusztaszabolcson nincsen olyan rendeleti szabályozás, amely kötelezővé tenné a kerítésépítést, de máshol se valószínű, hogy ilyen szabályozás létezne.

Ide tartozik, hogy kedden Tüke László alpolgármester felajánlotta az önkormányzat segítségét az együttműködő tulajdonosnak, így az elbontást a rendőrségi nyomozást lezárultával azonnal megkezdik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában