Kutyavezetők és szolgálati kutyák versenye

2018.09.25. 18:36

Őrző-védő szolgálati ebek csapnak össze a baracskai börtönben

Csütörtökig tart a baracskai börtön területén az őrző-védő kutyák egyik legnagyobb versenye, melyre a belga juhász, német juhász, rottweiler és még számos egyéb ebfajta legügyesebb példányait hozták el a rendvédelmi szervek kutyás szakemberei.

S. Töttő Rita

Számos feladatot kell teljesíteniük az ebeknek és gazdáiknak a versenyen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben kedden kezdődött a Kutyavezetők és szolgálati kutyák VIII. országos versenye. A rendezvényen a büntetés-végrehajtási intézetek mellett a társ rendvédelmi szervek, valamint a Visegrádi Négyek országainak csapatai is részt vesznek. A csütörtökig tartó, ez egész napos seregszemlén 60 kutyás és 60 négylábú hajt végre számtalan látványos feladatot, speciális szituációs gyakorlatot. A legjobb szakemberek érmet, serleget, a legjobb négylábúak pedig játékot kapnak. Az őrző-védő kutyák versenyén pengeéles eszű szolgálati ebek csapnak össze.

Számos feladatot kell teljesíteniük az ebeknek és gazdáiknak a versenyen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az őrző-védő kutyák jelenléte rendkívül fontos a büntetés-végrehajtási intézetekben a biztonság érdekében – hangzott el a verseny keddi sajtótájékoztatóján. Ám ezeknek az ebeknek a jelenléte egyre fontosabb a megelőzési és felderítési feladatokban is – gondoljunk csak a kábítószerkereső és a nyomkövető kutyákra. A büntetés-végrehajtás még tavaly indította el „kölyökkutya programot”, amelynek keretében a feladatra alkalmas kölyökkutyákból kábítószer-kereső és nyomkövető szolgálati ebeket képeznek.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt évek hagyományait követve, az együttműködés javítása, a szakmai színvonal emelése érdekében a Visegrádi Négyek tagországai mellett a versenyre meghívást kaptak a rendőrség, a TEK, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Honvédség csapatai is, akik szép számmal vesznek részt az idei megmérettetésen is.

 

A versenyen a kutyavezetők elméleti és gyakorlati tudása mellett a kutyák és vezetőik fizikai állóképességét is felmérik. A versenyen részt vesz a magyar büntetés-végrehajtás legfiatalabb – és legbűbájosabb – tagja, a váci fegyházban szolgálatot teljesítő Zserbó kutya is, akit néhány hetes kora óta kábítószer keresésre képeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában