Nézzünk magunkba!

2017.12.10. 15:30

A heti üzenet: csak mértékkel!

Szent Mihály arkangyal ünnepétől, azaz szeptember 29-től egészen Jézus születéséig tart a megpróbáltatások ideje, hiszen a Nap egyre kevesebbet süt, a sötétség sokkal tovább tart.

R. Szolga Réka

Az adventi koszorún az igazságosság után a mértékletesség gyertyája lobban lángra

Fotó: Nagy Norbert

Ilyenkor alkalmasabb magunkba nézni, küzdelmeinkre egy szélesebb perspektívából tekinteni. Erkölcsi-szellemi erőink megerősítésére fordíthatjuk az elnyúló sötétséget: lehetőségünk van új tulajdonságok kifejlesztésére, advent mindegyik hetében egy-egy erényünk sikeres erősítésének tiszteletére gyújthatjuk meg a gyertyákat.

Az első hét az igazságosságé, a második a mértékletességé, a harmadik a bátorságé, a negyedik a bölcsességé. Mindenki maga tudja, hogy advent első hetében milyen formában mozgósította az igazságosság erényét. Igazságossá a megismerés útján válunk, azaz megtapasztaljuk az igazságtalanságot. A magunk igazságai megszületnek, Isten igazságaihoz igazodva.

Ez a hét a mértékletesség erényének kifejlesztését segíti. Az emberi vágyak jelenléte lényeges, hiszen ezek életünk mozgatórugói. Akinek nincsenek vágyai, megszűnik létezni. Azonban önző, mértéktelen megnövekedésük saját magunk pusztulását eredményezheti.

Az adventi koszorún az igazságosság után a mértékletesség gyertyája lobban lángra
Fotós: Nagy Norbert

Ezen a héten a mértékletesség az ember fegyvere! Mértékletesek nem csak az étkezésben lehetünk. A költekezésben is – valóban szükséges? Tegyük fel magunknak a kérdést, mielőtt a milliomodik felesleges kacatot dobjuk a bevásárlókosarunkba. A mértékletesség megnyilvánulhat a beszédünkben: ezen a hétvégén nem káromkodom, nem szitkozódom, nem füllentek. Ugye nem is olyan könnyű? Ugyanígy alkalmazhatjuk a mértékletesség elvét a gondolkodásban, a bűnügyi, öldöklős, a középszerű sorozatok vagy a hírek megtekintésében. A Szentírás szerint Jézus önuralmát, ítélőképességét is próbára tették. Ebben a kísértő arra akarja rávenni Krisztust, hogy vesse le magát egy templom tetejéről, hisz úgysem eshet baja. Jézus persze győzelmet aratott a második kísértés felett is. Így válaszolt a kísértőnek: „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!” – írja a Szentírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában