Nagy koccintás lesz Adonyban

2018.06.19. 07:40

A magyar bor és pezsgő napján életre kel a Ráchegy

A Duna Menti Szent Orbán Borrend szombaton a jelenlegi formájában először rendezi meg a „nagy koccintást”. Az idén debütáló magyar bor és pezsgő napja rendezvénysorozathoz, illetve a Szent Iván napjához kapcsolódó eseménynek vannak hagyományai a településen, de idén még karakteresebben és több újdonsággal jelenik meg az érdeklődők előtt.

Sági Zoltán

Alakul az idei termés

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

– Többen felvetették, hogy most ne a Kápolna-soron rendezzük, ahol a hasonló rendezvényekre általában sor került eddig, hanem a Ráchegyen, hogy a hegy más részeit is jobban megismerje a szélesebb közönség – árulta el Schmidt Attila, a Duna Menti Szent Orbán Borrend nagymestere, akitől megtudtuk azt is, hogy bár a „nagy koccintáshoz” való csatlakozással egy országos programba kapcsolódtak be, a nap adonyi programjai – a 18 órakor bekövetkező koccintást leszámítva – teljes egészében a helyi szervezők leleményességét tükrözik.

Az országos program egyébként a magyar borról, a borkultúráról szól. A szervezők célja, hogy minél több településen, sok-sok program keretében koccintsanak a borbarátok egymással és a borászokkal, keressék fel a pincéket, ismerjenek meg minél több helyi terméket, és kóstolják az élet feledhetetlen ízeit.

Alakul az idei termés
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A nagy koccintás napi programok Adonyban tehát 14 órakor kezdődnek, mégpedig játékos csapatversenyekkel. A részt vevő csapatoknak Adony központjából kell gyalog, futva vagy kerékpárral a Rách egyre jutniuk. A futók 500 forintos nevezési díjért cserébe feliratozott pólót kaphatnak. A csapatoknak a Szőlőhegyen egy adott pincébe kell eljutniuk, ahol a tulajdonképpeni feladatok várnak rájuk – ám az első feladvány rögtön az, hogy kitalálják: melyik is lesz az a pince. A rendezvények helyszíne az adonyi Szőlőhegy–Ráchegy és az Öt Présházhoz felvezető út sarka lesz.

A benevezett csapatok itt tudhatják meg 17 órakor, hogy ki milyen eredményt ért el. Az eredményhirdetést követően a következő esemény, a tulajdonképpeni fő programpont a 18 órai nagy koccintás lesz, amelyhez a felszerelést a Duna Menti Szent Orbán Borrend biztosítja. A 6 órai közös koccintás után, amely a nap során azonban biztosan sem az első, sem az utolsó nem lesz, a borrend egytálétellel és zenével, jó hangulattal marasztalja majd az egybegyűlteket, egészen este kilenc óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában