Kötetlen beszélgetés

2018.09.25. 21:26

Mihócza: „Csak akkor szólok, ha kérdeznek”

A friss pogácsaillatban kötetlenül beszélgetnek egymással a vendégek. Az óra tizennyolcat üt, s mindenki elfoglalja a maga helyét a teremben.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Nyitrai úti Közösségi Házba ezúttal Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka érkezett, hogy feleljen a Silye Sándor újságíró által feltett kérdésekre. A ranglétra legfelső fokán álló vezérőrnagy alázattal beszélt hivatásáról, életútjáról, családjáról – és saját magáról.

Szolgálat és csend. Úgy vélem, ez a két fogalom egyben két nagyon fontos emberi erény. Szolgálni ugyanis csak az tud, aki hazafi , azaz hisz a hazájában, és szereti is azt. A csend pedig megtanít elmélyedni, amiből aztán nagy dolgok születnek. Jómagam is csak akkor szólok, ha kérdeznek

– felelte a beszélgetés egy pontján Mihócza.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az újságíró kérdéseire mindvégig rendületlenül és őszintén válaszolt. A vendégek előtt nem csupán a vezérőrnagy, de az ember alakja is kirajzolódott. Azé az emberé, aki alezredes édesapjára minden helyzetben példaképként tekintett; aki egyedüli gyermekként magas elvárások mellett nőtt fel; aki az általános iskolai némettanulás és az angolérettségi mellett mintegy anyanyelvi szinten még az oroszt is elsajátította; és aki úgy járta be a világot katonaként, hogy közben nem felejtett el embernek maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában