Spányi Antal

2017.09.12. 20:55

Felszentelték a Szent László katolikus óvodát

A Székesfehérvári Egyházmegyéhez tartozik hivatalosan is a nagykorúságát elért Szent László Óvoda. Spányi Antal püspök felszentelte az intézményt, s bevonult a csoportszobákba egy kis csevelyre.

Zsohár Melinda

Fotó: Somogyi Tamás

Mindig megható és szívmelengető a kicsi gyermekek ünnepe. Ők még mit sem tudnak tekintélyről és protokollról, megilletődöttségük, őszinteségük ezért még kedvesebb. Martonvásáron éppen húsz esztendővel ezelőtt hozta létre az Óvoda Gyermekeinkért Alapítványt Juhász Csaba és felesége, s két év múltán az első csoport beköltözött a Martonvásáron felépült, katolikus szellemiségű óvodába. A „nagykorúvá” vált intézmény mostantól a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartása alá került, ez alkalomból szentelte fel Spányi Antal megyés püspök a népszerű óvodát.

- Néhány családdal fogtunk össze annak idején, hogy katolikus szellemű óvodát építsünk, s talán nevetségesnek tűnhet, de egyetlen fillérünk sem volt, mégis bíztunk az álmunk valóra válásában – mondja Juhász Csaba. A hitük nap mint nap erősítette őket, de persze nem tétlenkedtek.

 

- Adományok érkeztek, néha milliósak, s rengeteg néhányezer forintos. Miséken hirdették a papjaink, mit szeretnénk, a németektől küldtek eladható ruhaneműket, magam terveztem az épületet, a martonvásári önkormányzat tulajdonában álló telket egy szavazattöbbséggel ugyan, de megkaptuk! – idézi a hőskorszakot Juhász Csaba, aki azóta több cikluson át nyerte el a tordasiak bizalmát polgármesterként. – Mikor végignéztem az 1999-es avatáskor, hogy 14 milliót fordítottunk az épületre, nem akartam hinni a szememnek. A Jóisten tudja, honnan került ennyi, de került. Az építőanyag-forgalmazó cégek rendkívüli engedményeket adtak, mikor megtudták, mit építünk. Minden bevételről pontos listát vezettünk – mondja az ötgyermekes édesapa. Mára a legkisebb fia is tizenöt esztendős, a korban illő gyermekei is a Szent László Óvodába jártak.

Közben az alapítványi óvodából hivatalosan kistérségi fenntartású óvoda lett, de mint utóbb alakult, valóban az. A martonvásári és tordasi gyerekek mellett a környék településeiről is jelentkeztek felvételre, manapság is „sorállás” van a helyekért. Az általában kiválóan működő óvodák mellett azt a lelki többletet igénylik a hívő családok kicsinyeiknek, amit egy katolikus szellemiségű nevelési intézmény nyújt. A szülők is közöséget alkotnak, családias hangulat sugárzik a 46 gyermeket befogadó óvodában. Négy óvónő és két dada dolgozik velük.

A felszentelésen kedves műsort adtak a gyerekek a jelenlevő felnőtteknek – Spányi Antal megyés püspök beült egy kis csoportbeszélgetésre az ovisokhoz. Leereszkedett a kisszékre, s búcsúzáskor „elárulta” az ifjúságnak, hogy neki bizony nem oly könnyű felkelni az alacsony jószágról. Azonnal érkezett a segítség, sok kis kéz kapaszkodott a felnőttébe, húzták-vonták nagy nevetés közepette. Búcsúzáskor csilingelő Mindörökké, ámen felelt a püspöki Dicsértessékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában