A dinamikus fejlődés kihívást, felelősséget jelent

2018.09.23. 09:00

Már bölcsődéje is van az úrhidaiaknak

Hazánkban 2010-ben 32 ezer 500 bölcsődei férőhely volt, ez a szám mostanra 48 ezerre emelkedett, a cél pedig az, hogy 2020-ra 60 ezer férőhely legyen az országban – emelte ki köszöntőjében Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke. A Tündérkert Óvoda és Bölcsőde bölcsődei csoportjának ünnepélyes átadását tegnap délután tartották a településen. A mérföldkövet jelentő átadáson részt vett Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője is.

V. Varga József

Törő Gábor, Fűrész Tünde és Bognár József az avatáson

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amint Bognár József polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta: a bölcsődei fejlesztést az idei esztendő legkiemelkedőbb előrelépésének tekinti, hiszen a lakosság átlag­életkorát figyelembe véve az ország egyik legfiatalabb és fejlődő településének a törvényi előírások nélkül is kötelessége a faluban élő gyermekekről való gondoskodás.

A képviselő-testület a törvényben leírtak, a rendelkezésre álló források és a fenntarthatóság figyelembevételével az egyik óvodai csoport átalakítását tartotta célszerűnek bölcsődei szobává. Ezzel szeptember elsejétől 14 kisgyermek bölcsődei ellátását tudják biztosítani a településen.

Az úrhidaiak újabb álma az új iskola és hozzá egy tornaterem

A kormány a bölcsődei ellátórendszer rugalmasabbá tételével azokat a családokat akarja segíteni, amelyekben mindkét szülő dolgozik, vagy ahol egy dolgozó szülő nevel 3 év alatti gyermeket, és nincs más külső, például nagyszülői segítség – emelte ki köszöntőjében a többi között Fűrész Tünde, a Kincs elnöke, aki korábban család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárként, illetve a bölcsődei rendszer átalakításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosként dolgozott.

Törő Gábor, Fűrész Tünde és Bognár József az avatáson
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kitért arra, hogy jelenleg 48 ezer bölcsődei férőhely van a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátására, ezt 2020-ra 60 ezerre szeretnék növelni. A rendszer átalakítását, rugalmasabbá tételét egyebek mellett azzal indokolta, hogy európai összehasonlításban az átlagnál kevesebb kisgyermekes anya dolgozik hazánkban, s ugyancsak fontosnak nevezte a bölcsődei dolgozók megbecsülését és továbbképzését.

A nemzeti színű szalagot Fűrész Tünde, a Kincs elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Wurczingerné Rézmann Zsuzsa, a Székesfehérvári Járási Hivatal hatósági osztályvezetője és Bognár József polgármester vágta át. A bölcsődei szárnyat megáldotta Mayer László helyettes esperes, plébános, műsort adott az aprónép és az óvodapedagógusok kórusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában