Avatás

2017.10.20. 18:28

Máhr Ferenc csákberényi alkotó faragta ki mészkőből Szent Vendel szobrát

Különösnek tűnhet, hogy egy mező közepén megterített asztal várja a vendégeket, némi üdítővel és kevéske borral. Az asztal mögött fehér lepellel letakarva egy szobor a talapzaton, amelyről kiderült, hogy Szent Vendelé, a pásztorok védőszentjéé.

E. Várkonyi Péter

Máhr Ferenc leleplezi a szobrát

Fotó: A szerző

- Szent Vendel a jószágtartó gazdák, pásztorok, juhászok, védőszentje volt. Skóciában született. Azon a helyen temették el 617-ben, ahol remetekunyhója állt. Ereklyéit a németországi St.Vendel városban őrzik. Sírja fölé kápolnát emeltek, amely mára már zarándokhely lett – ezekkel a fenti mondatokkal kezdte szoboravatóját Vécsei László, egy helyi mezőgazdasági cég vezetője.

S miért éppen ő avatott? Az 1709-ben elkészült szobor talapzata néhány éve, bozótirtás közben került elő a községi terület legelőjéről, amely most a zrt. területe.

Máhr Ferenc leleplezi a szobrát
Fotós: A szerző

A pázmándi szobormaradvány egyike az ország legrégebbi Vendel kegyhelyeinek, a környékbeliek sokkal későbbiek. Máhr Ferenc csákberényi alkotó műtermében faragta ki mészkőből az alkotását, amelyet most avattak. A szobrász és festőművész nagyapja is pásztor volt, sokat járt ki vele gyermekkorában a rétre. Így ismerte meg ezt a világot, ezért nem állt tőle messze Szent Vendel szobrának faragása. Képek és írások alapján alkotta újra a pázmándiaknak a cég bejáratánál, amelyet ő leplezett le a helyiek előtt Vécsei Lászlóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában