Itt nincs pénzmozgás

2018.01.18. 09:30

Magbörze: soponyai paprikáért cserébe sárkeresztúri spenótot kapunk

A  pátkai „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány és a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület negyedik alkalommal rendezte meg éves magbörzéjét Székesfehérváron.

Majer Tamás

– Összejövünk, csereberélünk, pénzmozgás nincsen, magmozgás van – foglalta össze röviden Kovács Gergely szervező a magbörze lényegét. Úgy látja, akik szeretnek kertészkedni, és érdeklik a régi, hagyományos zöldségfajták, előbb-utóbb szembesülnek azzal, hogy a boltokban nem tudják megvásárolni az öregek, a nagyszüleik drága, féltett kincseit.

Nos, itt, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban megtalálhatták... Gergely éppen egy marék gyógyuborkamagnak örvendett, amikor beszélgettünk. – Ide nagyon lelkes kertészek jöttek el, akiknek vannak jól bevált zöldség- és fűszernövényfajtáik, s magot is fognak belőle – ecsetelte Gergely.

Kovács Gergely magok és csereberélő kertészek között  Fotó: Pesti Tamás

 

A növények magfogása tudatos cselekvés, külön odafigyelést és szakértelmet kíván. – Például a répát, ha magot fog, már nem lehet a hagyományos célra felhasználni – fejtegette a szakember.

– A legizgalmasabb – amiért ezt az egészet csináljuk –, azok a Fejér megyei tájfajták: soponyai és cecei paprika, sárkeresztúri spenót, bakonycsernyei paradicsom – példálózott Gergely. – Vannak olyanok, amelyek nem konkrétan fejériek, de nagyon jó a tulajdonságuk. A kedvencem a szarvasbogyó a paradicsom. Szenzációs íze van!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában