ENTENTE FLORALE EUROPE

2018.09.25. 07:00

Ezüstös Lajoskomárom – A település lenyűgözte a virágos városok zsűrijét

A hétvégi ezüst bearanyozta a lajoskomáromiak napját.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Jelenleg is Írországban tartózkodik egy tízfős delegáció, köztük Pirtyák Zsolt polgármester. A településvezető éppen a jobbkormányos vezetéssel „küzdött”, amikor telefonon utolértük.

Úgy érzem, lehetőségeinkhez mérten a legjobb helyezést értük el, Lajoskomáromból kihoztuk a maximumot!

– mondta nagy örömmel. Az Entente Florale Europe, avagy az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének hivatalos ceremóniáját szeptember 22-én tartották az írországi Tullamore-ban, ahol nemcsak Lajoskomáromot ismerték el (mint a kétezer lakos feletti községek, falvak kategória egyik indulóját), de az 50 ezer lakos feletti városok kategóriájában Veszprémet is, arany minősítéssel és egy tematikus díjjal.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Az egyes kategóriákban indulók különböző elismeréseket vehettek át, a zsűri által kiadott pontszám alapján. Eszerint arany, ezüst, bronz minősítést, vagy oklevelet kaptunk – részletezte Pirtyák Zsolt, hozzátéve: bár a pontos bírálat egyelőre nem ismert, az biztos, hogy a kilenctagú – belga, cseh, holland, ír, német, olasz, osztrák, szlovén és magyar nemzetiségű bírálókból álló – zsűri a személyes bejárás során megtapasztalt élmények, benyomások alapján hozta meg a végső döntést.

– Ismertük a (néhol szubjektív) bírálati szempontokat, így végképp sokat jelent ez a minősítés. Azonban nagyjából két hét múlva, itthon kapunk bővebb értékelést; a beszélgetésen a zsűri magyar tagja, Spanyárné Halász Szilvia is részt vesz. Akkor leszünk okosabbak a miértekkel kapcsolatban – válaszolta kérdésünkre a településvezető.

Virágosítás, utcák tisztasága

Június végén, a lajoskomáromi bejárás során a nemzetközi zsűri elnöke, a belga Rudi Geerardyn tájépítész lapunknak elmondott néhány szempontot. „A zsűrizés során figyeljük a virágosítást, az utcák tisztaságát, a település rendezettségét. Nem célunk a kritizálás, inkább csak tanácsot szeretnénk adni ahhoz, hogyan fejlődhet még a község. Az viszont kiemelt szempont, hogy az adott hely ne csak a lakosoknak, de a turistáknak is otthont adjon” – magyarázta akkor a zsűrielnök.

A nemzetközi zsűri júniusban járta be Lajoskomáromot
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Mindenesetre az Írországba érkezett Fejér-delegáció egy kis ideig még bejárja a várost és környékét (a költséget maguk állják, nem pedig az önkormányzat), ezt követően érkeznek meg Magyarországra. A reptéri súlykorlátozásra azért figyelniük kell, hiszen az oklevél mellé egy mintegy 12 kilogrammot nyomó rézplakettet is kaptak. Ezt előreláthatólag a polgármesteri hivatalban állítják ki, a nagyközség bejáratánál pedig büszkén hirdetik majd egy táblával, hogy a nemzetközi versenyen ezüst minősítést érdemeltek ki, s a Virágos Magyarország döntősei voltak.

Folytatása következik

A hazai megmérettetésen ezt követően is indulnak majd, mint ahogyan húsz esztendeje folyamatosan pályázói már a versenynek. Pirtyák Zsolt zárásképpen kiemelte: igen jelentős szakmai támogatást kaptak a hazai szervezőktől, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől is. A szakmai javaslatokat mindig meghallgatták, és tudomásul vették, hogy hol kell még fejlődniük. S bár ehhez anyagi támogatást nem kaptak, erkölcsi elismerésből sok jutott nekik – aminek természetesen nagyon örülnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában