Szereti, ha van feladat

2018.06.19. 20:00

Kovács Lászlóné Zsuzsa negyven éve van a tanári pályán

„Mindenki másban tehetséges” – ez a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium mottója, s ennek szellemében igyekeznek foglalkozni a diákokkal. Az igazgató, Kovács Lászlóné Zsuzsa büszke az eddig elért eredményekre, azt pedig nagyon megtisztelőnek tartja, hogy nemrég ő is átvehette a Székesfehérvár Oktatásáért díjat.

Bokros Judit

Kovács Lászlóné Zsuzsa tizenkét éve igazgató a Kodolányiban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pedagógusi pályafutásának komoly elismerése ez, épp a negyvenedik évfordulóhoz közeledve, hiszen Kovácsné 1978-ban kezdett közgazdász tanárként dolgozni az akkori kereskedelmi, ma Deák Ferenc Középiskolában. Húsz évet töltött ott, majd 1997-ben óraadó tanár lett a Kodolányi Szakközépiskolában. Egy év múlva már jött is a felkérés, hogy maradjon náluk, s legyen igazgatóhelyettes. A tanárnő – mivel mindig is szerette a kihívásokat, a megújulást – elfogadta az ajánlatot. Alig tíz év múlva, 2006-ban pedig igazgató lett.

Az iskola azóta sok változáson ment keresztül

2000-ben kerültek a mai, Szabadságharcos úti épületbe, s akkor kezdték el a gimnáziumi képzést. Mára csak ezzel a profillal működnek, az utolsó szakgimnáziumi osztály pár napja vizsgázott le. Mivel az intézmény nem állami fenntartású, az igazgató közgazdász szemléletére, tudására a menedzselés szempontjából folyamatosan szükség volt. Önállóan és jól kell ugyanis gazdálkodniuk, a megfelelő szakmai munka biztosítása mellett.

– Szeretem, ha van feladat, amit meg kell oldani. Nehezen dolgozom föl, ha valamit nem sikerül megvalósítani, ám ebben az iskolában a fenntartó szinte mindenben támogatott. Amikor előálltunk azzal, mivel kellene profilt bővíteni, s ezt alá is támasztottuk, akkor mindig megkaptuk az engedélyt. A négy évfolyamos gimnáziumi képzés mellé így sorakozott föl a nyelvi előkészítő, a nyolc évfolyamos gimnázium, illetve a köznevelési típusú sportiskolai osztály. Ez utóbbi egy négy évfolyamos gimnázium, amelyet még a Magyar Olimpiai Bizottság töltött föl sportszakmai tantárgyakkal. Egyéni tanrendre, magántanulói jogviszonyra is lehetőségük van a komoly sportolói pályafutásra készülő fiataloknak – mesélte Kovács Lászlóné.

Kovács Lászlóné Zsuzsa tizenkét éve igazgató a Kodolányiban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az újdonság, a változás jó

Mindig szem előtt tartotta, hogy a kollégákkal el tudja hitetni: az újdonság, a változás jó, előnyükre válik. Mára sikerült olyan csapatot fölépítenie, amelyik igen fogékony, s tud alkalmazkodni az adott helyzetekhez.

A díj nagyon meglepte, szívmelengető számára, hogy a kollégák s az önkormányzat is úgy gondolta: érdemes rá.

A kihívások ezután sem kerülik el az intézményt, hiszen a Kodolányi is része lesz a hamarosan épülő középiskolai campusnak. Először átmeneti helyre kell költözniük, most erre készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában