Területi, beruházási, településképi szempontok szerint

2018.03.22. 14:00

Kőszárhegyi fejlesztések, további előnyökkel

Az önkormányzat néhai Szász András építőmérnök, településfejlesztő szakember segítségével már 2006-ban elkészítette a települési jövőképpel és területhasználattal kapcsolatos alapstratégiai tanulmányát.

V. Varga József

Az új községháza nagytermében már lakossági fórumot is tartottak

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A kőszárhegyi lakossági fórumok, a civil szervezetekkel történő egyeztetések és a konzultatív tanács üléseinek munkáját összegezve alakultak ki azok a tervek, amelyek mentén azóta is haladnak, s újabb és újabb részek kerülnek mozaikszerűen a helyükre.

– A terület- és településfejlesztési operatív program pályázatainak előkészítésekor újszerű tervezési módszerrel találkoztunk. Aktív egyeztetési folyamatok kezdődtek a térség országgyűlési képviselőjével és a megyei önkormányzat szakembereivel. Hat pályázatot készítettünk, melyek közül öt nyert támogatást – mondta el lapunknak Borján Péter, Kőszárhegy polgármester. A fejlesztések során területi szempontból fejlődik a faluközpont és az iparterület. Beruházási oldalról nézve 1,2 kilométer hosszúságú út és 1500 négyzetméter burkolt parkoló és árusító hely épül, valamint termelői piacot is (raktárral és kiszolgáló épülettel) létrehoznak. Átalakul az óvoda játszóudvara, fedett babakocsi-, kerékpár- és játéktároló épül, felújított épületbe kerül az orvosi szolgálat és az önkormányzati hivatal (jelentős parkolóterülettel és raktározási lehetőséggel).

Kőszárhegyi településképi változások

Településképi szempontól jelentős változás lesz, hogy az Óvoda utca torkolatát leszűkítő transzformátor állomást elbontják, megújul az utcatorkolat, felújítják a korábbi és az új önkormányzati hivatal épületét. A fejlesztési csomag szolgáltatási oldalról érinti az óvodát, az orvosi szolgáltatást, a védőnői szolgálatot, az önkormányzati hivatalt, a faluházat és a sportpályát is. A termelői piac a faluház mögötti területen épül, az iparterületre vezető út pedig a sportpálya mellett halad el, és itt is parkolókat alakítanak ki.

Az új községháza nagytermében már lakossági fórumot is tartottak
Fotós: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Az elnyert összegek 12 és 160 millió forint között vannak. Az egyes projektek műszaki tartalmát és a pályázott összegeket is igyekeztünk az adott pályázati ablak realitásaihoz igazítani. Minden projektet úgy fogalmaztunk meg, hogy a közvetlen fejlesztési cél mellett további előnyök is keletkezzenek – emelte ki a polgármester. – Az iparterületi út például a teherforgalomhoz kötődő műszaki elvárások mellett az óvoda, a sportpálya és a termelői piac megközelítését is szolgálja. A termelői piac a faluház, korábban ugyancsak pályázati forrásból épült térkövezett, udvarán keresztül két irányból is megközelíthető lesz, sőt, a faluház udvara szerves részévé válhat a piacterületnek. Ugyanakkor ezek a területek nagyobb közösségi rendezvények helyszínéül is szolgálhatnak. Az egy évtizede megfogalmazott fejlesztési stratégiához igazodva az önkormányzat az évek során több ingatlant is vásárolt. A vásárlások mind szükségesek voltak ahhoz, hogy az elnyert pályázatok igazán jövőbemutató fejlesztések legyenek. A faluház és az óvoda mögötti területeken épülő termelői piac mögött 0,75 hektár fejlesztési területük van, ami végül az egy hektárt bőven meghaladó területen fekvő sportterülettel zárul. Ezen a területen új óvodát, bölcsődét és közösségi teret szeretnének majd kialakítani. A most épülő iparterületi út másik oldalán további 0,75 hektár ipari hasznosításra alkalmas terület tulajdonosa lett az önkormányzat. Nagy biztonsággal állítják, hogy mindezek a területek előreláthatóan évtizedekre elegendő fejlesztési területeket biztosítanak a mindenkori szolgáltatási igényeknek megfelelően.

A falu épített öröksége

A többfunkciós használatra irányuló gondolkodás megjelenik majd az új önkormányzati hivatali épületben is. A valamikori iskola épülete jelentős eleme a falu épített örökségének, ezért kiemelt jelentőségű, hogy sikerült megvásárolniuk.

Balról Borján Péter polgármester
Fotós: FMH-archív / V. Varga József

A Fő utca felőli bejárat a valamikori tanteremhez vezet, amelyből egy olyan patinás helyiséget alakítanak ki, amely tárgyalóteremként, díszteremként, házasságkötő-teremként működhet, sőt, kis iskolatörténeti emlékkiállításnak is helyet ad. Az udvar felőli bejárat kis átalakítással akadálymentesíthető módon a leendő ügyfélfogadóba és egy másik irodába vezet, ahol a jegyző, a járási ügysegéd, a falugazdász fogadhatja az ügyfeleket. A két épületrészt összekötő helyiség kis tárgyalónak és a kollégák számára étkező helyiségnek lesz kialakítva. Az épület udvarát összenyitva a most megújuló orvosi rendelővé alakítandó épület udvarával, kényelmesen lehet majd parkolni. E két felújításra kerülő épület között található a néhány évvel korábban polgárőrségi irodává alakított, valaha buszvárónak épült épület. Így ez a terület is szerves egésszé áll össze.

A megnyert pályázatokból megvalósuló fejlesztések, Törő Gábor országgyűlési képviselő segítségének köszönhetően, értékőrző korszerűsítésként szinte megkoronázzák az elmúlt másfél évtized következetes és kitartó területi stratégiára épülő fejlesztési munkáját

- tette hozzá Borján Péter polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában